Gelukkig worden, zijn, blijven

Have a Happy Day

Aansteller of Uitsteller

04 oktober 2019

Foto via Pixabay

Soms heb je dingen waar je tegenop ziet. Van die dingen die je in de agenda ziet staan, soms al ver van tevoren en waarbij je denkt.. nee. Een lastig telefoongesprek. Een bezoek aan de tandarts. Een natuurkunde schoolonderzoek (Oh mijn god. 20 jaar later krijg ik nog steeds de kriebels. Ik dacht, het zijn 7 opgaven, hoe erg kan het zijn? Ik begin gewoon bij de opdracht die ik begrijp en dan werk ik ze allemaal door. Ik bladerde en bladerde, maar ik wist niets. EEN RAMP. Stress. Angst. Paniek. En toch geslaagd, btw..

Maar soms kun je zo erg opzien tegen iets dat je het maar gaat (of blijft) uitstellen. Dat kan natuurlijk niet zo makkelijk met een schoolonderzoek; maar prima met die vervelende afspraak of dat rotklusje. Het kan dan echt voelen alsof je leven pas echt weer doorgaat als je het achter de rug hebt. Dat je de hele tijd dat vervelende gevoel hebt of dat stemmetje in je hoofd wat je niet loslaat.

Door de 5-4-3-2-1 regel van Mel Robbins vind ik het wat makkelijker om dingen  niet meer (lang) uit te stellen. Een hele dag twijfelen en stressen omdat je niet wilt bellen naar de tandarts en heel goed weet dat het moet.. dat doe ik niet meer. Ik vind dit lastig, want nu mijn energielevel nog erg wisselt kan het zijn dat ik een afspraak toch pas op het laatste moment afzeg. Of dat ik plannen toch nog moet wijzigen.. Tja. Soms stel ik de definitieve beslissing uit, terwijl ik allang weet dat het me niet gaat lukken… Maar dan hoop ik ergens zo erg dat het me wel lukt, dat ik toch in de valkuil van uitstellen stap. Dat is niet fijn en eerlijk voor mij en voor degene met wie ik de afspraak heb. Het levert me op deze manier dan twee keer een rotgevoel op; ik voel me vervelend tegenover de persoon aan de andere kant EN ik voel me extra gespannen en gefrustreerd omdat het me qua energie niet lukt.

Maar ook positieve(re) of leuke dingen uitstellen is een hardnekkig iets.. soms voelt het alsof je pas iets leuks ‘mag’ doen als je alle dingen hebt gedaan die ‘moeten’. Althans, zo voelt dat voor mij. Ja. Tuurlijk… Ik maak  (heel) graag lijstjes en dat helpt me nu wel vaker om ook die andere (fijnere) dingen te doen.  Het is voor mij dan overigens niet per sé moeten, maar ook een soort reminder dat ik daar ook tijd voor wil en kan maken. Misschien werkt dit voor jou niet natuurlijk.

Soms is iets (blijven) uitstellen ook een teken dat je iets gewoon niet wilt doen. Als je na 4 jaar praten over een nieuwe baan nog steeds op dezelfde plek werkt.. wil je dan wel echt weg? Of is er dan iets anders waarom je het niet doet? Vind je het te spannend, eng, of heb je eigenlijk de motivatie niet? Kijk, ik vind strijken stom, dus dat stel ik uit.  Maar… ik wil ook al best lang heeeel graag een webshop voor al mijn armbanden. In de afgelopen jaren heb ik steeds redenen gezocht en gevonden om daar echt mee aan de slag te gaan. Dat komt vooral omdat ik als een berg opzie tegen het gedoe en geregel. En hoezo zit iemand er echt op te wachten? Zijn die armbanden wel mooi genoeg? Kost het niet heel veel tijd en geld?

Dat is ook zo met uitstellen; je hebt heel veel tijd om allemaal redenen te bedenken waarom je iets niet hoeft te doen. Tja, terwijl als je iets echt wilt, je vaak maar één reden nodig hebt.

Afgelopen week stapte ik in de valkuil van uitstellen. Ik merkte een paar keer dat ik eigenlijk moest stoppen met waar ik mee bezig was; het was me even teveel. Maar hé, was dat niet zo afgesproken? Dus ik stelde mijn ‘stopmoment’ uit en voelde me daarna rot. In ieder geval rotter dan als ik wel gewoon was gestopt. Ik bedacht me; ik ben dan liever een uitsteller, dan een aansteller. Ehm,… ben je dan een aansteller als je je grenzen aangeeft? Nope! Natuurlijk niet. Ik ben geen aansteller (behalve soms op toneel ;)). Sterker nog; niemand is een aansteller als hij of zij vanuit het gevoel zijn/haar eigen grenzen aangeeft.

Je kunt iets als strijken prima uitstellen; maar je eigen gevoel niet. Ook al voelt dat soms wel zo.. maar waarom zou je dat altijd doen? Het haalt je altijd in, want je draagt het simpelweg bij je. Hoe eerlijker je durft te zijn tegen jezelf, hoe makkelijk je het voor jezelf maakt. Iemand anders kan jouw grenzen niet aanvoelen.

Ik vind dat laatste ook wel lastig, omdat ik een aantal keren deze opmerkingen kreeg; ‘ik vind dit eigenlijk niets voor jou, je bent altijd zo vrolijk’ en ‘ik heb niets aan je gemerkt’. Tja. Aan de ene kant vind ik dat niet zo vervelend om te horen, maar het maakt me ook wel verdrietig. Ik stelde het te vaak uit om iets te zeggen of echt aan te geven, zodat ik de vrede maar kon bewaren. Die rust in mezelf was blijkbaar minder belangrijk.. Zo jammer. Ik vind het best lastig me dit te beseffen; heb ik dan nog niets geleerd? Heb ik dan gefaald door te falen? Etc.. Maar ik kies ervoor om er een blog over te schrijven. Delen is helen en de volgende keer weet ik dat ik eerder een andere keuze maak. Het is ook een gekke periode; die opbouw van alles. Soms gaat er nog iets mis; dat mag. echt. Ik zeg het nog een keer, voor mezelf en voor iedereen, het mag weleens mis gaan. Het gaat erom wat je er vervolgens mee doet.

Het bellen naar de tandarts, dokter of weet ik veel wat zal nooit echt fijner worden, maar van uitstellen is kiespijn nog nooit minder geworden. Helaas. Dus aankomende woensdag moet ik er helaas weer aan geloven 😉

Have a Happy Day

 

PS Volgende week op 12 oktober bestaat Have a Happy Day 1 jaar  Ik ben nog aan het nadenken over een eventuele leuke winactie 🙂

6 reacties

 1. Nanny schreef:

  Babette, je hebt ons weer stof tot nadenken gegeven!
  Liefs voor jullie van ons🙋🙋‍♂️❣️

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je wel! liefs van ons xx

 2. Saskia schreef:

  Lieve Babette, je raakt mij telkens weer met met je mooie blogs! Gek eigenlijk dat jouw worsteling zoveel positiefs oplevert voor anderen, in dit geval mij!
  Dankt voor je openheid, geeft mij inzichten en bewustwording.
  Hou je taai, liefs sas

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je Sas ❤️

 3. Lea schreef:

  Waaauw, je bent gewoon al een jaar bezig met have a happy day <3 I can still remember when you were talking about building the website! AND LOOK WHERE YOU ARE NOW <3 proud.

  1. Have a Happy day schreef:

   ❤️❤️❤️ Proud of YOU!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*