Gelukkig worden, zijn, blijven

Have a Happy Day

Als het goed is

26 oktober 2019

Dansje! Op mijn bruiloft Foto gemaakt door Erik van Rosmalen

 

Ik ben geen goede danseres. Enthousiast, dat wel, maar dansen is niet een van mijn kwaliteiten. Ik vind dansen heerlijk, maar ik ben er gewoon niet goed in. Vroeger vond ik dat wel eens vervelend; bijvoorbeeld tijdens mijn musicalopleiding. Oh mijn god, die klassiek ballet lessen zorgden voor paniek. Nu kan ik er best om lachen, maar dat was tijdens die danslessen vaak wel anders. Ik worstelde met de pasjes, ik kende de termen niet en hoe kon iemand zoveel dingen onthouden? En die sprongen en draaien? Omg. Ik was vaak super gespannen en dan niet op de goede ‘ballet-manier’. Ik kan het me nu bijna niet meer voorstellen, maar ik telde soms echt de minuten af van de les. Ik kon toch niet dansen, dus waarom zou ik het dan toch moeten en willen doen? Ik beleefde er totaal geen plezier aan en zag er zelfs tegenop.

En eigenlijk geldt dit voor veel dingen. Hoe vaak doen we iets niet of met veel minder plezier omdat we het niet (denken te) kunnen? Of erger nog; je doet het dan maar helemaal niet meer terwijl je het wel heel leuk vindt.

Ik merkte het nu bij mijn plannen voor de webshop. Ik heb er overigens geen echte haast mee maar ik wil het heel erg graag. Het lijkt me gewoon heel tof en mooi. Ik droom van een webshop met sieraden die je dag een beetje meer happy kunnen maken. Maar ik voel ook dat ik onzekerder wordt over de kwaliteit van mijn armbanden nu ik ze zou willen verkopen. Zijn ze wel goed genoeg? Kan ik wel een winkeltje beginnen terwijl de armbanden niet helemaal perfect zijn? Er zijn zoveel verschillende dingen, is het materiaal eigenlijk wel goed genoeg? Moet ik het dan wel doen? Dus ik blijf bleef het maar voor me uitschuiven. Zucht.

Zonde; want waarom zou je alleen dingen doen als je er goed in bent? Omdat andere mensen het niet goed kunnen vinden? Of omdat het resultaat niet helemaal perfect is?
Als dat waar is, zou er dan ooit kunst worden gemaakt? Als het voor iedereen mooi/goed/perfect moet zijn? Dat lijkt me een vrijwel onmogelijke taak en bovendien helemaal niet leuk. Je bent helemaal niet bezig met doen, maar alleen met bedenken wat je zou moeten doen. Pff. Zelfs als je iets doet waar je veel talent voor hebt is dat een valkuil; het moet wel goed gaan. Met als gevolg dat je soms zelfs helemaal niet kan genieten van leuke dingen of dingen die je makkelijk(er) afgaan.

En waarom zou je bezig zijn met β€˜goed bezig zijn’?
Wat is er erg als er andere mensen zijn die het beter kunnen? Die mensen zijn er toch wel.. en jij wordt er echt niet beter van als je je constant vergelijkt. Je wordt er vaak alleen verdrietig en gefrustreerd van. Voor je het weet zit je uren te kijken naar mensen die met een strak lichaam gelukkig zitten te zijn op een verre vakantiebestemming, terwijl ze vertellen hoe ze ook een coachingsbedrijf hebben, gezond eten en een fantastisch leven hebben. En dat je dan denkt.. ik post niet meer. Wat heb ik te vertellen? Ik kan niet bloggen/zingen/coachen etc (waargebeurd verhaal πŸ˜‰ ).

Mijn spanning voor de danslessen werd in de loop van de jaren tijden gelukkig veel minder. Ik weet nog dat ik op een bepaald moment de knop omzette.. want wie maakte ik het nou moeilijk? De docent gaf toch wel les (overigens een van de leukste (poezen)mensen die ik ken, maar dat geheel terzijde) en ik moest de lessen volgen. Ik bedacht me; ik vind het leuk op de opleiding, maar wat had ik eraan als ik zo zat te stressen? Het leverde helemaal niets op. Het maakte de dansles niet alleen lastiger, maar mijzelf ook geen betere danser.. Niet meer alleen bezig zijn met wat er zou moeten gebeuren, maar gewoon met hoe het voelde en met wilde lol hebben. En dat maakte het fijner en relaxter, en het dansen ging me beter af. Relatief dan πŸ˜‰

Nu heb ik er qua dansen overigens veel minder last van; ik kan het beter loslaten als ik dansjes instudeer voor musicals. (Mocht je benieuwd zijn hoe dit eruit ziet.. in december speel ik in Hairspray πŸ™‚ niet alleen een fatsuit, maar ook een paar dansjes :))

Het mag leuk zijn; heb je ook niet liever iemand die geniet van zijn kunsten dan iemand die het per sΓ© perfect wil doen? Iemand die bijvoorbeeld technisch perfect zingt is een kunst op zich, maar als je dan aan het gezicht ziet dat diegene super gespannen is… dat is zonde. Het is dan nog steeds mooi, maar het voelt anders. Het is niet fijn, vaak ben je (heel) gespannen. Dit is misschien wel een van mijn grootste leerscholen. Het is vooral zonde omdat je sommige dingen niet doet. Ik wil graag een webshop; maar denk dat het niet goed genoeg is. Hetzelfde geldt voor het schrijven van een boek; ik kan wel schrijven, maar volgens de grammaticale regels? Ehmmm nee. Ik kan zo nog wel even doorgaan. Misschien zijn er voor iedereen wel veel voorbeelden waarom je leuke dingen niet (meer) durft?

Loslaten dat je iets alleen mag of kan doen als het β€˜goed’ is. Of het nou gaat om een dansje of om macarons bakken. Om het zingen van dat ene moeilijke lied. Schilderen. Letteren. Schrijven. Ondernemen. Hardlopen. Liefhebben. Genieten. Doe. Het. Lekker. Wel.

Have a Happy Day

7 reacties

 1. Erik schreef:

  Mooi gezegd. Voor de auteursfoto weet je me te vinden hΓ¨? 😘πŸ’ͺ🏻

 2. Nanny schreef:

  Lieve Babette, ik wens je toe dat je zelf doet wat je zo mooi beschrijft. Niet makkelijk maar door het te schrijven heb je al een begin gemaakt en anderen ook op weg geholpen. Wij komen kijken, luisteren en genieten in december! LiefsπŸ™‹πŸ™‹β€β™‚οΈβ£οΈ

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je Nanny! En SUPER leuk dat jullie komen kijken πŸ™‚ xx

 3. Bep Schut schreef:

  Mooie blog β€οΈπŸ§‘πŸ’›πŸ’šπŸ’™

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je mama! xx

 4. Karin schreef:

  Je blog heb ik nu pas gelezen en o wat is het herkenbaar! Wat weten we de lat toch altijd lekker hoog te leggen voor onszelf, en het gekke is dat we dat niet doen bij anderen. Rara hoe komt dat! Daar komt misschien ook nog eens een blog over … πŸ˜‰

  1. Have a Happy day schreef:

   πŸ™‚

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*