Gelukkig worden, zijn, blijven

Have a Happy Day

Be like Mav

22 december 2018

Even een waarschuwing vooraf; deze blog gaat over een van mijn katten. Ik denk dat het ook leuk is om te lezen voor niet-kattenmensen, maar ik kan dat uiteraard niet helemaal inschatten. Maar als je geen enkel risico wilt lopen om een kattenmens te worden, zou ik zeker niet verder lezen 😉

Dit is Mav of zoals we haar ook meestal noemen Snack. Mocht je denken, hoe kom je daarbij? Geen idee. We noemen haar ook weleens Grotie of Beer hihi. Ze woont in januari al 7 jaar bij ons en is nu 7,5 jaar. Dat denken we tenminste, want in het asiel hebben ze een inschatting gemaakt van haar leeftijd. Haar volledige naam is Maverick en ik vind dat nog steeds een hele bijzondere* (*belachelijke) naam, maar ja de deal was dat we allebei allebei een naam mochten uitkiezen.  Zonder veto van de ander. Ik koos Pop en hij koos Maverick. Tja. (Ik postte het pas al op instagram; er staat ook seriously in het systeem van onze dierenarts dat ze vernoemd is naar een personage uit Top Gun. Husband is uiteraard mega trots op dit feit.)

Toen Mav bij ons kwam wonen was ze ziek. We wisten dat niet en het had eigenlijk ook niets veranderd; wij zagen alleen een tortie met de meest eigenwijze blik in haar ogen. Ze hoorde gewoon bij ons. Als ik nu weleens foto’s uit die tijd bekijk schrik ik altijd een beetje; verkouden koppie, haar haren stonden alle kanten op en haar ogen hadden rode randjes. Die eigenwijze blik was er wel al altijd. Ze was veel groter dan onze andere gelijktijdige geadopteerde poes Pop (onze lieverd die we al twee jaar missen.. misschien schrijf ik daar nog een keer een blog over) maar bleek veel kwetsbaarder. We waren in de eerste maanden zelfs bang dat ze het niet zou overleven toen we voor de zoveelste keer bij de dierenarts stonden met een zieke, verkouden, benauwde poes. Na veel antibiotica kuren, tijd en doorzettingsvermogen (van Mav) ging het langzaam steeds beter.

Die slechte start heeft Mav nooit gedeerd, Mav geniet gewoon volop van het leven. Mav maakt zich niet druk als dingen anders gaan dan ze wil. En waarom zou je je eigenlijk ooit druk maken? (dat doe ze alleen als er vuurwerk of onweer te horen is want daar moet ze niets van hebben.)

Het is duidelijk dat ik heel blij en gelukkig word van katten. Niet alleen van mijn eigen katten (mocht je me nog niet volgen op instagram, Mav, Velvet en Lola komen zeer regelmatig voorbij), maar ook van de katten op instagram, twitter, youtube of katten ik zomaar op straat tegenkom. Het zou overigens echt heerlijk zijn als ik nu ook kon zeggen dat ik altijd voel dat deze liefde wederzijds is. Soms lijkt dat wel zo te zijn (toevallig vooral rond etenstijd ;))Maar ja, het zijn katten. (Voor de niet-kattenmensen, dit is inderdaad een ‘zie je wel moment’. Maar lees toch nog even door als je zin hebt, want je bent al tot hier gekomen).

Ik hou van de eigenzinnigheid van katten en de manier waarop ze zich gedragen. Ik ben niet enige, want boeken als ‘Catfulness’ of ‘Doe en Denk als een kat’ zijn heel erg populair. Op het moment van schrijven van deze blog zijn er 95,4 miljoen instagramberichten met #catsofinstagram. Woh. Soms zou ik echt wel iets meer van het karakter van een kat willen hebben; Schaamtelozer zijn in alles wat je doet, eigenwijs zijn, blaken van het zelfvertrouwen en je eigen plan trekken. Gelukkig heb ik 3 voorbeelden die me dagelijks inspireren. Bij deze een aantal happy wijsheden van Mav;

Geef altijd je grenzen aan.
Je beslist altijd zelf uit wat je doet en wat je wel of niet toelaat. Bijvoorbeeld als iemand je wil aaien, dan hoef je dat niet zomaar te accepteren. Iemand wil iets geven, dat is heel fijn, maar als jij het niet wilt hebben weiger je gewoon. Je hebt wel iets beters te doen dan je druk te maken over wat een ander wil. Dat is niet jouw probleem.

Accepteer je lijf zoals het is
Je buik inhouden is nergens voor nodig, schaamte is niet bedoeld voor katten. Als jij zin hebt om voluit in de zon te liggen, doe dat dan. Als je je buik in moet houden lig je veel minder lekker, dus waarom zou je dat doen?

 Geniet altijd volop van het leven
Als er bijvoorbeeld een zonnestraal, hoe klein ook, door de ramen binnenkomt, zoek deze op. Waar dat dan ook is.  Er is altijd wel ergens zon te vinden. 

Neem je ruimte
Jij mag er zijn, altijd. Kies de beste plekken om te slapen en ga ervoor. Als jij boven op de kast wilt slapen, dan doe je dat. Als jij bovenop de (schone, altijd de schone) was wilt slapen, dan doe je dat. Als jij midden in de nacht besluit om op het kussen van je moeder te slapen, dan doe je dat. Doe het. Het voelt goed.

Ben altijd duidelijk in wat je wilt
Als je iets wilt, laat het dan merken. Laat argumenten als ‘je hebt al eten gehad’, ‘het vriest dus je kan nu niet naar buiten’, ‘de katjes in Afrika hebben honger, jij hebt trek’, ‘Het is half 5 ’s nachts’ je niet van je doel afbrengen. 

Mav heeft me ook vaak geholpen. Veel vaker dan ze waarschijnlijk zelf zal toegeven want hé, ze heeft wel iets beters te doen dan een lofzang aan te horen. Als ik me bijvoorbeeld niet zo lekker voel of verdrietig ben dan zorgt zij er vaak voor dat ik me wat beter voel. Gewoon door bij me in de buurt te gaan liggen. Ik heb verder ook nog weleens de (slechte) gewoonte om ’s nachts heel erg te piekeren en dan komt Mav ook vaak dan bij me liggen. Soms ploft ze op mijn voeten neer en soms gaat ze naast mijn kussen liggen met haar neus tegen me aan. Ik hoor haar dan heel zachtjes spinnen (niet te vergelijken met Velvet, zij klinkt als een helikopter.) Ze komt overdag nooit zo dicht bij me liggen, helaas. Een van mijn wensen is dat een van de drie katten ooit bij me op schoot komt liggen. De enige potentiële kandidaat voor deze wens is overigens Velvet. Zij houdt het meeste van knuffelen, dus wie weet ;)). En ze heeft al een keer soort van op schoot gelegen toen ik onder een dikke slaapzak op de bank zat. Husband gelooft er niet in, maar ik ben eigenwijs en geloof dat het best nog een keer kan gebeuren. Zo zie je maar, soms lijk ik al best op een kat :).

Mede namens Mav, dank je wel voor het lezen van deze blog. En mocht je het als niet-kattenmens tot hier hebben volgehouden, dan komt dat zeker op mijn happy lijst.

Fijne dag allemaal, alvast hele fijne Kerstdagen!

Have a Happy Day 

 

5 reacties

 1. Saskia schreef:

  Mooi en ontroerend Babette, thx.
  En vast een fijne kerst met elkaar, gr sas

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je wel Sas!! Fijne feestdagen!

 2. Nanny schreef:

  Wat een leuk verhaal heb je weer Babette! Ook wel herkenbaar bij onze vier. Heel erg leuk om te lezen, dank je,

  1. Have a Happy day schreef:

   dank je Nanny!

 3. Bep Schut schreef:

  ❤️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*