Gelukkig worden, zijn, blijven

Have a Happy Day

Comfort Zone

07 december 2018

   Texel, een plek midden in mijn comfort zone

Afgelopen jaar zette ik steeds vaker kleine of grote stappen buiten mijn comfort zone. Niet (of bijna niet) omdat het moest, maar omdat ik voelde dat het kon. Ik had er zin in. Zoals tijdens het spelen van mijn rol in The Life. Deze rol lag zover buiten mijn comfort zone dat ik bijna mijn navigatie moest gebruiken om op het goede pad te komen (met heel veel dank aan onze fantastische regisseuse). Ja, ik overdrijf nu een beetje maar ik vond het echt spannend. Geen wonder dat ik er even van moest bijkomen.

Het buiten mijn comfort zone gaan leverde me een aantal dingen op;

 • Het besef dat je dus niet blijkt dood te gaan van de stress als je buiten je comfort zone stapt. Sterker nog; het is soms best leuk.  Meestal eigenlijk. En ja, dat was eigenlijk best schrikken.
 • Een grotere comfort zone. Je kunt de grenzen van je comfort zone verleggen en daarmee groeit ook je zelfvertrouwen. Het kan gewoon. Je kunt het gewoon zelf. Doe het. Verbaas jezelf.
 • Heel veel excitement om nog een paar stappen buiten mijn comfort zone te zetten. Wie weet wat het me brengt? Ik had een jaar geleden niet kunnen bedenken dat ik Have a Happy day had en dan ook nog zou denken.. nou, misschien wel tijd voor de volgende stap.. (over deze mooie plannen volgt snel meer :))  Er is nog zoveel moois te halen.

Als ik dit zo schrijf voel ik zoveel energie; ik heb er zin in. Hoe fijn is dat je (weer) meer zin hebt in het leven. Dus dit blijf ik gewoon doen; mezelf uitdagen. Echt niet de hele tijd, want niemand is de hele tijd op avontuur. Nou ja, misschien Freek Vonk, maar ik in ieder geval niet. Bij het idee om de hele tijd op de grens te moeten leven krijg ik het Spaans benauwd. Ik moet me wel veilig genoeg voelen om buiten mijn comfort zone te kunnen gaan.

In het begin van mijn happy zoektocht las of zag ik vaak verhalen over mensen die alles achter zich gelaten hadden en vol voor hun droom waren gegaan. Het roer compleet hebben omgegooid. Het waren (en zijn!)  inspirerende verhalen maar ik dacht alleen maar.. hoe dan? Deze mensen stonden vaak te ver van me af en dat maakte het overwhelming. Ik wist echt niet waar ik dan moest beginnen..en kan dat wel je als niet precies weet waar je naar toe wilt?

Nou, blijkbaar wel dus. Ik weet nog steeds niet precies waar ik naar toe wil. Ja, veel ideeën, een richting maar geen eindpunt. En alleen dat feit is al zo ver buiten mijn comfort zone, want ik hou van overzicht en controle. Er gebeuren de afgelopen periode zoveel toffe dingen, er dienen zich nieuwe kansen aan en er zijn ook nog heel veel uitdagingen. En soms ga ik te ver buiten mijn comfort zone en denk ik.. nee, dit was het niet.  Ik durf steeds meer op mijn gevoel te vertrouwen, ook (en juist) bij het schrijven van mijn blogs.

Iedere stap in de goede richting is er gewoon een. Het hoeft niet altijd meteen groot, kan zeker wel als je dat wilt en het goed voelt, maar anders ga je gewoon stap voor stap vooruit. Zo kom je er ook, waar dan ook.
En dan is het heel mooi om even terug te kijken en te zien waar je vandaan komt.

Tijdens de laatste voorstelling van The Life was een oud docente aanwezig van mijn musicalopleiding. Het was echt heel erg leuk om haar te zien. Ze had uitgebreid met mijn ouders gesproken in de pauze en zei het volgende;

Ik zei altijd tegen haar dat ze los moest laten en er vol voor moest gaan. En nu deed ze het.

En weet je, zo voelde het ook. Eigenlijk een beetje zoals Pippi;

Ik heb het nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan

Op naar de volgende uitdaging 🙂

Have a Happy day  

3 reacties

 1. Maddy schreef:

  Pippi is een wijze leermeesteres. 😉

  ‘Uit je comfort zone komen’ heb ik altijd een vreselijke uitspraak gevonden, omdat het voor mijn gevoel betekende dat ik constant anxious en gestrest moest zijn en anders deed ik iets niet goed. Ik blijf er nog steeds bij dat je comfort zone ook gewoon een heerlijk plekje kan zijn om bij te komen en dat je niet altijd bezig hoeft te zijn met nieuwe dingen.

  In de afgelopen paar jaar heb ik steeds meer geleerd dat ik niet direct met twee benen een kilometer uit mijn comfort zone hoef te springen (daar kwam al die stress vooral vandaan). Dan is het alleen maar rot en eng en durf ik de volgende keer juist minder goed. (Wat jij zegt – ook ik krijg het Spaans benauwd bij het idee van ‘het roer omgooien en alles wat bekend is, achterlaten’. Dat werkt dus (nog) niet voor ons.)

  Naar je gevoel luisteren is ook hier weer de manier: krijg je bij het idee alleen al hartkloppingen en slapeloze nachten? Dan is het te veel. Vind je het spannend en heb je kriebels in je buik, maar heb je er ook wel een beetje zin in? Dan is het een gezond voetje buiten je comfort zone, waarmee je die zone als het ware een beetje ‘oprekt’ en dus vergroot. Zo leer je steeds meer durven en doen zonder die continue stress en spanning.

  Mijn belangrijkste voorbeeld blijft mijn auditie voor On Stage. Achteraf gezien was dat wel te veel. (Ik ben dus letterlijk anderhalve maand lang constant overprikkeld en gespannen geweest, vanaf het moment na Musicals in Concert dat ik besloot om auditie te doen tot het moment dat mijn auditie voorbij was.) Maar omdat ik er toch stiekem ook wel zin in had, heb ik het toch gedaan en nu is het alleen nog ‘gezonde spanning’ voor de nieuwe audities in januari. Toch wat gewonnen daar. Comfort zone weer een beetje groter. 🙂

  Niet iedereen hoeft meteen alles om te gooien en niet iedereen kán dat. Lekker doen wat voor jou het beste werkt. Stapje voor stapje is ook een hele mooie methode waar je veel van leert. Goed naar jezelf luisteren (zowel je lichaam als je gevoel) en niet te streng zijn voor jezelf. Soms lukt het niet of voelt het niet goed – dan gewoon niet doen.

  It’s your life. Van alle mensen moet je toch het langst met jezelf leven, dus je kunt net zo goed lief zijn voor jezelf. En als het dan lukt, krijg je van die mooie momenten als wat jij beschrijft met je oud-docente en zie je hoe ver je bent gekomen. Ik hoop dat je heel trots bent op jezelf, want dat mag je zeker zijn. <3

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je lieve Maddy! Wat een mooie reactie <3 <3 <3

 2. Bep Schut schreef:

  ❤️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*