Gelukkig worden, zijn, blijven

Have a Happy Day

Complimenten

27 oktober 2018

  Dit mooie kaartje is van Zintenz

Hoe reageer jij als iemand een van de volgende dingen (of iets soortgelijks)  tegen je zegt;

‘Wat heb je een leuke broek aan!’ of ‘Zo, die presentatie heb je goed gedaan!’

Zeg je dan; ‘Dank je wel.’

Of.. een van de volgende dingen (of iets wat erop lijkt);

‘Vind je? Deze broek heb ik al heel lang.. Hij zit wel strak.. ik twijfelde vanochtend of ik het wel zou doen. ’
‘Nou..ik was wel erg nerveus en ik heb in het begin een aantal sheets overgeslagen.. ik weet niet of het allemaal duidelijk genoeg was..’

Ik betrapte mezelf erop dat ik een aantal keren op de tweede manier reageerde, toen ik leuke, lieve reacties kreeg na het starten van Have a Happy day. Het is leuk om een compliment te krijgen (helemaal over zoiets persoonlijks als deze website, dat is echt heel fijn), maar ik merk dat ik toch vaak de neiging heb om er eerst een beetje ongemakkelijk van te worden, vervolgens het compliment te nuanceren en/of er dan een grap over te maken. Hoewel ik meestal best hard om mijn eigen grappen lach (vraag maar aan husband ;)) is het vaak toch leuker voor jezelf en voor degene die het compliment geeft als je het gewoon in ontvangst neemt.
(Btw, er waren uiteraard ook andere soorten reacties op mijn website. Ik zou er een lijstje van kunnen maken. maar dat doe ik in deze blog nog niet 🙂 Mijn blog over Lijstjes liefde gemist? Klik hier )

Het is ook een (aangeleerde) angst dat mensen je arrogant of zelfingenomen vinden of als je een compliment accepteert. Doe maar lekker gewoon, dan doe je al gek genoeg. Het wordt veel meer geaccepteerd dat je jezelf kleiner maakt, maar voor wie dan eigenlijk? Je krijgt een compliment, take it! Het heet niet voor niets een compliment krijgen.

Naast het krijgen kunnen we uiteraard ook gewoon complimenten te geven. En dat is leuk want geven is fijn. Ik denk dat we niet altijd beseffen hoeveel je iemand kunt geven of een goede moment kunt bezorgen als je een gemeend compliment geeft. Niet alleen over praktische dingen zoals kleding, maar bijvoorbeeld ook over de manier waarop iemand in het leven staat. Ik denk dat soort dingen ook vaak  over mensen in mijn omgeving (bijvoorbeeld dat ik een collega bewonder die zo goed haar rust kan bewaren, altijd geniet van de prachtige stem van een mede lid van On Stage of aangestoken wordt met enthousiasme door de passie van een vriendin die vol gaat voor wat ze wil) maar spreek het niet altijd uit. Ik neem me bij deze voor om dat vaker te doen. Nee, trouwens, ik ga het gewoon doen. Laten we dat allemaal vaker doen en dit soort mooie gedachtes uitspreken; iemand blij maken is fijn. Een compliment kost niets en het levert wel veel op; ik vind het een mooie investering.

Ik moest aan deze uitdrukking denken;

‘If you can’t say something nice, don’t say nothing at all.’

Ik dacht ik google even die uitdrukking, zodat ik weet waar die vandaan komt. Ik had een iets andere versie in mijn hoofd, maar kwam tot mijn verbazing  uit bij een quote uit Bambi (die btw al uit 1942 is) van Thumper aka Stampertje. En een Disney quote is altijd fijn.  Goed gezegd, Stampertje.

En wat voor mij vooral de boodschap is van deze quote (en deze blog);

.. als je iets aardigs, leuks of liefs te zeggen hebt, doe het dan vooral WEL.

Have a Happy day

10 reacties

 1. Rik schreef:

  Wat een inspirerende blog weer, Babette! Fijn om te lezen!

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je wel Rik! <3

 2. Maddy schreef:

  Lieve Babette, ik zag dat je een link naar deze post op Facebook had gezet en ben toen al je blogs so far gaan teruglezen. Nu zit ik een paar traantjes weg te pinken, want het is zó herkenbaar – net of ik over mezelf zit te lezen. Alles, van de lijstjes en het (niet) accepteren van complimenten tot de paniek over iets als een website beginnen en het je zo ontzettend aantrekken van fouten dat je het het liefst nooit meer probeert. (De reden dat ik pas sinds twee jaar in public zing is omdat mij op mijn dertiende of zo is verteld dat ik het niet kon en toen heb ik het bijna tien jaar niet durven doen waar mensen bij waren.)

  Bij deze wil ik dus even dankjewel zeggen dat je dit allemaal deelt. Wat je zegt: waarom zouden mensen het níet mogen weten? Je hebt niets om je voor te schamen en het is zo fijn om te weten dat anderen (in dit geval iemand die ik ken, die ik altijd als heel optimistisch zie en tegen wie ik opkijk) hetzelfde kunnen ervaren als ik, ook al laten ze dat in real life misschien niet zien (maar waarschijnlijk is het aan mij ook niet te zien). Ik zit absoluut wél te wachten op je kattenverhalen en lezen over hoe anderen proberen om hun dagen happy te maken, helpt mij ook om mijn eigen dagen wat happier te maken.

  En even voor de duidelijkheid: jíj bent dat lid van On Stage van wiens stem ik zo geniet. Nog steeds elke keer kippenvel. Zwiepertjes horen erbij en ik kan me helemaal voorstellen hoe je je daarover moet hebben gevoeld, maar ik ben héél blij dat je toch door bent gegaan met zingen, want je bent fantastisch.

  Jij ook een hele fijne zaterdag en tot morgen, als ik weer van je stem mag genieten. 😉

  1. Have a Happy day schreef:

   Maddy = <3 <3 <3 <3 <3

 3. Marion schreef:

  Mooie tekst Babette👍

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je wel!

 4. Nanny schreef:

  Wat een mooi stukje weer Babette! 👍. Heerlijk om te lezen.

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je wel!

 5. Lea schreef:

  Lekker bezig babette 💕

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je wel Lea <3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*