Gelukkig worden, zijn, blijven

Have a Happy Day

Een beetje groen

21 juli 2019

Afbeelding Hans Braxmeier via Pixabay

Soms zie ik iemand voorbij komen live of online en dan denk ik echt; jeetje, had ik dat maar.  Social media helpt hier ook bij, natuurlijk is het niet het echt leven, maar toch zie je eigenlijk vooral successen en positieve prestaties voorbij komen. En heel veel gelukkige en tevreden mensen. Ik ga er een beetje vanuit dat iedereen weleens jaloers is, maar het voelt het altijd als iets ‘wat niet hoort/hoeft/mag’. Het geeft een vervelend gevoel en zorgt voor focus op de dingen die je (nog) niet hebt in plaats van alle mooie dingen die je wel hebt. Ik ben ook vaak heel dankbaar voor alle mooie dingen die ik wel heb, juist nu, maar soms kan ik toch ook een beetje (veel) jaloers zijn.

Net voor ik overspannen werd, vond ik bijvoorbeeld zo ongeveer alles wat ik zag op instagram (of Facebook of in de Albert Heijn) vervelend en niet meer inspirerend. (Behalve de kattenfilmpjes, want die kunnen altijd). Het leek gewoon alsof iedereen een mooi bedrijf had, super gezond at, helemaal happy was, zijn passie leefde en vrolijk en gelukkig was. Iedereen was op de goede weg. En ik was verdwaald.

Het zien van deze mensen maakte me jaloers omdat ik zelf op dat moment alles behalve echt happy was. Ik wilde geen bedrijfje precies zoals die vriend had opgericht; ik wilde wel weer echt trots zijn op iets wat ik begonnen was. Ik wilde niet ook naar een hele verre vakantie bestemming zoals een vriendin die ‘alweer’ op vakantie ging; ik wilde wel rust en even weg van alles. Als je ziet/voelt dat iemand op zijn plek zit en iets doet waar hij of zij blij van wordt; dat wil je natuurlijk ook voor jezelf. Ik wel in ieder geval.

Af en toe een beetje jaloers zijn is dus eigenlijk best wel oké. Je kunt jaloezie dan ook als iets nuttigs en moois zien omdat het je ook laat voelen wat je mist in je leven. Dit kan je dan vervolgens ook weer terug op de goede weg wijzen of op zijn minst in de goede richting. Maar… jaloers zijn is (voor mij) echt iets anders dan afgunst; ik gun namelijk iedereen zijn of haar geluk. Het is fijn als andere mensen gelukkig zijn; waarom zou je dat niet willen zien? Heb ik dit altijd zo gezien? Nope. Ik gunde mensen het zeker niet altijd echt, of ik dat nou hardop uitsprak of niet. Ik ben daar absoluut niet trots op, maar dat past nu niet meer bij de persoon die ik ben en wil zijn.  Het helpt gewoon echt niemand om een beetje zuur te gaan zitten doen. Wat soms echt heel verleidelijk is als je jezelf rot of alleen voelt. Bijvoorbeeld door iemand bewust niet te feliciteren met een prestatie, meteen een oordeel te hebben of iets lulligs te zeggen (‘Zelfstandige? Nou begin maar vast te sparen voor je pensioen’).

Blij zijn voor andere mensen maakt het voor jezelf ook leuker. Veel, veel leuker. Zoals ik al vaker schreef; blij zijn werkt aanstekelijk dus misschien kan je beter vrienden blijven of worden  met deze mensen (live of online) in plaats van ze te vermijden.

Je kunt kiezen om jaloers te blijven of je kunt dat gevoel gebruiken om beter te kijken naar wat jij zelf wilt en kunt doen. Ik laat me er in ieder geval steeds meer door inspireren in plaats van intimideren. Nu ik een tijdje thuis ben zijn er ook soms ook veel negatieve gevoelens die voorbij komen en me overvallen; onzekerheid, stress, angst etc. En in plaats van heel hard tegen al die gevoelens en emoties te vechten helpt het me soms om er ook even echt naar te luisteren. Als je niet weet waar iets vandaan komt, kun je het ook niet naar de goede plek sturen.

Ik heb nu steeds meer een beter idee van wat ik wel wil. Juist omdat ik ook beter luister naar gevoelens van jaloezie.  Soms is dat nog overweldigend, maar vaak zorgt het voor positieve energie. Als iemand me eerst vroeg wat ik wilde, kon ik daar bijna geen antwoord op geven. Daar kan ik nog steeds verdrietig van worden. Ik vond het veel makkelijker om te zeggen wat ik niet wilde, ook goed en nuttig maar je wilt vooral weten wat je wel wilt en blij van wordt.

Dus.. (een beetje) jaloers zijn kan dus ook iets positiefs opleveren.

Behalve dan wanneer Joey mocht kussen met Pacey, daar zal ik altijd jaloers op blijven 🙂 (Mocht je denken; wie? klik hier)

Have a Happy Day

4 reacties

 1. Nanny schreef:

  Dank je Babette voor je openhartige stukje. Denk dat iedereen een bepaalde vorm van jaloezie best herkent. Dat vind ik inderdaad iets anders dan ‘afgunst’ en boos worden omdat zij iets wel hebben en jij niet. Soms kan je dat ook aanzetten tot iets. Positief dus! Knuffel!

 2. Bep schut schreef:

  Wat een leuke (leerzame) blog..
  Love you 😘

  1. Have a Happy day schreef:

   XXX

 3. Julia van K. schreef:

  Dank je wel Babette, voor je openhartigheid.
  Ik kan mij goed in je worden vinden.
  .
  .
  Ik heb toch wel veel tekst weggehaald.
  Als je zin hebt om af te spreken, hoor ik het graag. Wij hebben elkaar lang niet gezien.
  X

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*