Gelukkig worden, zijn, blijven

Have a Happy Day

En bedankt

19 augustus 2020

foto via Pixabay 

Afgelopen week had ik een fijn gesprek en toen ik naar huis ging bedankte ik diegene. Diegene keek me verbaasd aan en vroeg; ‘Waarvoor?’. Er viel een stilte. Ik vond het vooral een onverwachte vraag, ik zei het gewoon bij het weggaan. Waarom was het onduidelijk dat ik het zei? Of was het vreemd dat ik het zei? Er volgde een ietwat ongemakkelijk moment, waarbij ik onder andere ‘ehm.. voor je tijd’ en haastig gedag zei.

Toen ik naar huis fietste dacht ik nog eens na over het moment (Ik zou willen zeggen; toen ik naar huis zwom, want het was heet. Jeeminee. Maar ik zou niet over de warmte klagen 😉 ). Ik had helemaal niet verwacht dat ik die reactie zou krijgen, want voor mij voelde het op dat moment ‘gewoon’ en fijn om diegene te bedanken. Maar… de vraag zette me wel aan het denken; wat waar kwam mijn gevoel of gewoonte dan vandaan?

Dankbaarheid is iets wat me heel veel bezig heeft gehouden de afgelopen jaren. Het komt regelmatig voorbij in mijn blogs, maar toch schreef ik er nooit een hele blog over. Ik twijfelde ook of ik dat dit keer wel zou doen… Het voelde dubbel; het was iets wat me blij maakte, maar ik wil ook niet doen alsof ik het allemaal zo goed wist.

Ik heb nooit echt geloofd dat ik niets heb om dankbaar voor te zijn. Maar ik vind het wel verleidelijk om de focus te leggen op alles waar ik niet dankbaar voor ben. Verdriet. Pijn. Grote en kleine ongemakken, frustraties, tegenslag etc. Soms kun je overwegen om daar ook dankbaar voor te zijn. Het leert je altijd iets, maar het kan in sommige situaties vrijwel onmogelijk voelen om dankbaarheid te ervaren.

‘Gewoon’ dank je wel zeggen vind ik iets moois om te doen. Niet zozeer naar omstandigheden, maar ook naar mensen. Het is fijn als je iemand bedankt. Soms kan dat alleen zijn voor een fijn gesprek, een berichtje of zelfs een vriendelijke blik.

Nee, het is niet altijd ‘nodig’ en als je het niet meent, moet je het zeker niet doen. Maar als je het wel meent.. zou ik het wel doen. Ik denk dat dit één van de dingen is waar je je beter van kan voelen. Ook op dagen dat het even niet zo fijn is. Ik ben zeker een gelukkig mens met zoveel dierbare mensen om me heen, maar we dragen allemaal onze lasten met ons mee. Ook al zijn die niet altijd zichtbaar.

Het dankbaar zijn is een gewoonte, iets wat ik in mijn dag heb verweven. Ik schrijf nog steeds iedere dag minstens 3 dingen waar ik dankbaar voor ben. Dat zijn soms hele kleine dingen, maar het is gewoon heel fijn om te doen. Op sommige dagen moet ik er dieper over nadenken dan op andere momenten, maar ik vind ze altijd.

Het is iets waar ik aan wil blijven werken, mezelf trainen in dankbaar blijven. Ik wil er aandacht aan blijven besteden. Ik weet namelijk van mezelf dat ik te makkelijk in een negatieve stand kom. Dat heb ik jaren als gewoonte gehad. Als je maar gelooft dat je dingen niet verdient.. waarom zou je dan dankbaar kunnen, durven of zelfs mogen zijn?

Op mijn lijst deze week kwam van alles voorbij. Zo had ik begin deze week sinds lange tijd een zangles waar ik heel gelukkig van werd. Het was zo fijn om weer lekker te zingen (en dan niet in de kelder)! Maar ook een frisse ochtendwandeling, een oplossing voor een probleem waar ik me druk om maakte, een appje van een vriendin en het lezen van een fijn boek stonden op de lijst. En op de allerdrukste dag van de week was ik – ondanks dat de tranen en zweetdruppels rijkelijk vloeiden – intens blij dat ik die avond onder een koude douche kon stappen en dat ik het vervelende gevoel (grotendeels) van me af kon spoelen.

En ik ben ook dankbaar voor jou. Dat je de tijd neemt om mijn blog te lezen. Dank je wel.

Have a Happy Day

6 reacties

 1. Nanny schreef:

  Jij bedankt voor je verhaal! Is goed om na te denken over waar je dankbaar voor bent en dat dat inderdaad een fijn gesprek ook kan zijn. Het was fijn om deze blog te lezen. Liefs!

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je Nanny! xx

 2. Marion schreef:

  Het is altijd leuk om je blog te lezen. Dank je wel Babette!

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je wel Marion!!

 3. Bep Schut schreef:

  ❤️

  1. Have a Happy day schreef:

   xxx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*