Gelukkig worden, zijn, blijven

Have a Happy Day

Even bijkomen

05 december 2018

   Lodewijk moet ook even bijkomen

Zooooo.

Na een drukke week met als hoogtepunt drie supergave voorstellingen ben ik nu heerlijk aan het nagenieten en ga ik weer terug naar het ‘normale’ ritme. Het is zo leuk en bijzonder om met zo’n fijne club mensen een show neer te zetten, komt heel hoog op mijn Happy Lijst 

Maar daarna even tijd nemen om bij te komen is een uitdaging. Voor mij in ieder geval. Ik ben niet zo goed in ontspannen en rust nemen. In mijn vorige blog schreef ik het nog; Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en jezelf te blijven voeden. Ik schreef daarbij ook dat ik soms nog viel, nou… dat gebeurde tijdens een van de voorstellingen dan ook bijna.

Letterlijk.

Ik had de week van de voorstellingen vrij genomen. Selfcare en focus volledig op de voorstelling. Dat was ook heel erg fijn .. maar meer tijd betekent niet automatisch meer rust. Of dat je daarmee al echt voldoende voor jezelf zorgt. Als ik bijvoorbeeld tijdens de voorstellingsdagen beter en regelmatiger had gegeten was ik misschien niet bijna knock out gegaan tijdens de laatste nummers van de tweede voorstelling. Dus…

Ik heb gelukkig door kunnen spelen en zingen maar ik schrok er wel van. Het was een reminder dat ik gewoon op mezelf moet blijven letten. Het bijzondere was dat ik tijdens dit moment eerst vooral pissig was; Hoezo kon ik dit niet? Waar sloeg dit nou toch weer op?  Ik heb alle voorbereidingen getroffen qua stress, ik deed oefeningen tegen plankenkoorts en was prima voorbereid qua zang etc.  Ik dacht ook; dit komt nu helemaal niet uit, kan dit niet wachten tot na de voorstelling? Of nog beter, tot volgend weekend? Ik schaamde me ook een beetje. Wat als iemand het merkt? (geloof me, iedereen achter de schermen kon dit zien; bleek, trillen en rustig. Allemaal tekenen dat het niet goed gaat met mij). Mijn eerste impuls was om weg te rennen en me te verstoppen op een plek waar ik even in alle rust ziek en kwetsbaar kon zijn.

In plaats daarvan deed ik iets anders. Ik zei hardop; Ik voel me niet lekker. Eerder zou ik ook het gevoel hebben dat ik dan wel moest uitleggen aan iedereen waarom ik me niet lekker voelde, wat er precies gebeurde en vooral dat het eigenlijk wel meeviel. Ik los het zelf wel op. Maar dat deed ik niet. In plaats daarvan ging ik zitten en knapte ik weer op. (Ook met veel dank aan mensen om me heen, die me een banaan, cola en water gaven en me gezelschap hielden).

Het was eigenlijk ook een goed moment want ik besefte me ook.. hé, ik ben niet echt in paniek geraakt. Ik ben niet gaan hyperventileren. Ik mocht even niet lekker zijn van mezelf en er gebeurde niets ergs. Sterker nog, het kwam gewoon vrij snel weer goed. Ik liet het gevoel toe, liet mijn oordeel los en accepteerde dat ik even iets extra’s nodig had. Kortom; ik kan er gewoon mee dealen.

Ik ging de dagen erna wel bewuster en beter voor mezelf zorgen. Met name gericht op beter luisteren naar mijn lichaam, dat is iets wat ik te vaak niet doe. Ja, wel als ik zin heb in chocolade pepernoten, dan ben ik ineens heel erg zen met mijn lichaam.  (tegenover een Albert Heijn wonen heeft ook nadelen). Maar goed.

Wat deed ik bijvoorbeeld;

 • Ik keek op mijn laatste vrije dag in mijn pyjama de film Alles is Liefde. Twee keer.
 • Ik haalde af en toe even diep adem halen en checkte bij mezelf hoe het ging; Wat voelde ik,
  wat heb ik nodig. Dit lijkt heel logisch, maar heeft me al veel geholpen. Het voelde eerste een beetje
  gek, maar als ik beter wil leren luisteren moet ik het wel ook echt gaan doen en oefenen. Het gaat juist om de kleine dingen, even iets drinken, even zitten etc. Doe het maar eens, het is een aanrader.
 • Ik lette beter op mijn voeding. Ik maakte verse soep, ik dronk veel groene thee en ik at mijn dagelijkse portie  kiwi. En ik at regelmatig. Oh en ik at  chocoladepepernoten. Dat ook.
 • Ik stelde mijn blog een paar dagen uit, waarvan akte 🙂

Het is gewoon fijn en goed om voor jezelf te zorgen en te luisteren naar wat je nodig hebt.  En niet alleen fijn, het is ook nodig. In mijn geval is dat vaak even echte ontspanning of beetje rust. Dus, luister vaker eens even echt naar jezelf. Ik denk heel vaak dat ik toestemming nodig heb van iemand anders om aan mezelf te mogen denken.
Spoiler: Nope.
Je hebt alleen toestemming nodig van jezelf.

Have a Happy day 

4 reacties

 1. Bep Schut schreef:

  ❤️

 2. Maddy schreef:

  Moeilijk is dat, hè?! Naar je lichaam luisteren is juist voor HSP’s zo ontzettend belangrijk en juist wij doen het veel te weinig. Heel herkenbaar weer, ook het meteen anderen gerust willen stellen dat het wel gaat en vooral niemand ‘lastig willen vallen’ met het feit dat je je niet goed voelt. Vreselijk eigenlijk, want waarom zo streng voor jezelf? Als een vriendin zich niet lekker zou voelen, neem je dat haar toch ook niet kwalijk? Maar ja, vriendinnen goed behandelen is dan ook een stuk makkelijker dan dat voor jezelf doen. Supergoed van je dat je het toch hebt gedaan en dat je daarna goed voor jezelf gezorgd hebt. We leren het allemaal nog wel eens. ^_^

 3. Nanny schreef:

  Je hebt prachtig gespeeld en heel mooi gezongen. Je was geweldig en er was niets te merken van zenuwen! Goed dat je daarna wat rust hebt genomen, zoals je weer zo treffend beschreven hebt. 🙋❤️🤓💋

 4. Karin schreef:

  Top Babette, wat heb je dit weer mooi opgeschreven!! Dank voor je inspiratie 👍🏼🤗❣️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*