Gelukkig worden, zijn, blijven

Have a Happy Day

Focus

16 juni 2019

 Foto: Pixabay

Ik denk bij het woord focus altijd eerst aan Focus studio in Amsterdam. Ik ben daar in het verleden een aantal keren geweest om auditie te doen voor musicals na mijn periode bij de MAF. Maar goed, dat is niet de focus waar ik over ga schrijven. Ik heb overigens nog wel een paar auditie anekdotes voor in volgende blogs. Zoals die keer dat ik een (succesvolle) auditie deed van welgeteld 16 seconden zonder een keer oogcontact te maken met de 5 andere mensen in de ruimte. Of een pittige dansauditie. Nou ja, eigenlijk alle dansaudities die ik ooit deed 😉

Tijdens deze pauze heb ik veel tijd om na te denken. Over van alles en nog wat. Ik kan nu even stilstaan bij alles wat er gebeurd is en wat er anders kan, wat er anders moet en wat er anders mag. Het voelt eigenlijk als een soort mogelijkheid voor een update; welke verbeteringen zijn er mogelijk, waar zit de mogelijkheid tot upgraden en welke bugs kunnen eruit.

Wat ik voor de pauze in ieder geval te weinig had, was aandacht en focus. Ik deed heel veel dingen tegelijk, was mega alert en wilde de focus hebben op alles. ALLES.  Maar dat kan je niet volhouden; want je kunt wel alles, maar niet alles tegelijk. Ik bedoel hiermee overigens niet dat je geen dingen naast elkaar kan doen. Het gaat om de onrust die je voelt; als je met het een bezig bent, denk je al aan het volgende en tussendoor nog 6 keer ‘oh ja, dat moet ook nog’.  Voor de pauze werd dit steeds erger; ik moest steeds meer van mezelf.

Dit werd ook pijnlijk duidelijk in de eerste periode van de pauze. Toen ik zelf nog dacht; ik ben moe, ja ik huil veel en ik heb stress maar verder ben ik best oké. Ik ga er iets aan doen. Nee, ik ga er ALLES aan doen. Ik moet dit kunnen oplossen want ik heb hier geen tijd voor. Dus.. Ik dacht, zoo, nu ga ik even een cursus doen om te leren ontspannen. En yoga, ja, veel yoga. Iedere dag. En veel wandelen. Mediteren, minstens twee keer per dag. Ik ga gezonder eten want dat is ook goed, val ik meteen paar kilo af. Geen koffie meer (hahahaha) en een boek lezen want nu heb ik tijd. Oh ja, dat andere boek is ook handig. En die instagram cursus wilde ik toch nog doen. Oh ja en en en…

Mocht iemand het zich afvragen; nee, dit liep niet goed af. Want niet alleen klinkt het onrustig en hysterisch; ik kon het gewoon niet. Het leverde helemaal niets op, behalve frustratie; want aan het einde van de dag was ik moe, had ik niets van bovenstaande kunnen doen en voelde me een loser omdat ik alleen maar wilde slapen, hangen en eten. Toen ik dit kon accepteren begon de pauze pas echt.

Ik kreeg (na dit eerste debacle) aan het begin van de pauze de tip om iedere week een planning te maken met daarin een taak per dag. Daar lag dan voor die dag de focus op. Als er meer kon gebeuren die dag, prima, maar dit was de taak van die dag. Ik vond dat eerlijk gezegd echt belachelijk klinken; 1 ding per dag? Wie dacht die man dat ik was? Zag ik er soms lui uit? (Spoiler: nee, maar wel gespannen, bleek, opgeblazen en met ogen vol paniek)

Maar toch deed ik het. Want ik had geen idee hoe ik verder iets moest doen in mijn ietwat verwarde staat. Ik maakte een planning met een taak per dag. Nou ja, ik maakte een planning met twee taken per dag. (Eigenwijs? Nee joh…) Ik maakte de taken wel echt klein, praktisch en overzichtelijk. De was doen, boodschappen doen, 1 la opruimen etc.. Ik zette er ook dingen op als wandelen etc.. Was dat dan het enige wat ik deed? Soms. En soms lukte dat zelfs niet. Op sommige dagen deed ik nog wel meer, maar toch, dit hielp me wel. Het gaf me vooral het gevoel dat ik niet alles hoefde te doen.

En dat was en is fijn. Ik ben daarmee nu ook veel bezig; want nu ik wat meer energie heb.. wat nu, wat wil ik etc. Maar ik kan ook op goede dagen weer wat meer en heb dan meteen de neiging om een mega to do lijst te maken. Want als je 3 dingen kunt, kun je er misschien ook wel 8..  Het gaat met vallen en opstaan, want hoewel ik me langzaam beter voel, ben ik natuurlijk nog niet beter.

Ik leer nu in de pauze bewuster keuzes te maken, dingen meer met aandacht doen. Ik merk(te) dat ik dingen vaak niet echt deed (en doe). Een serie kijken of een boek lezen met aandacht; even alleen daarmee bezig zijn. Het zit ook in kleine dingen als de was doen; het moet snel, want ik moet ook nog bla bla bla. Waarom eigenlijk? Het geeft veel meer voldoening als je het met aandacht doet. Ja, het is echt zo. Zelfs met een activiteit als een blouse strijken (waargebeurd verhaal).

Het is een herkenbare valkuil (denk ik) om het ‘heel veel dingen doen’ of ‘het heel druk hebben’ als normaal te gaan zien. Want het antwoord dat de meeste mensen geven als je vraagt hoe het met ze gaat is; ‘Druk’.  Ik gaf dat antwoord ook vaak. Bijna altijd.  Soms vond ik het zelfs een compliment als iemand zei;’zoooo jij hebt het ook druk of niet?’ of ‘Wat doe jij veel!!’  Ondanks dat ik er steeds onrustiger en minder gelukkig van werd. Het ‘druk zijn’ op zich was (is) niet het grootste probleem; maar wel hoe en met welke dingen ik druk was. Waardoor ik me ook ‘druk’ voelde. Geen echte focus, maar het gevoel hebben overal te moeten (in plaats van te willen) zijn.

Ik wil nu en straks (nog) bewuster kiezen wat ik doe en waar ik mijn aandacht echt aan geef. Niet alleen maar denken, ik moet meer, meer, meer. Want er is altijd meer. Er kan altijd meer. En hoewel ik dat voor de pauze steeds vaker dacht; Ik ben meer waard, als ik (steeds) meer doe, is dat gevoel, die onrust iets wat ik achter me wil laten. Want als iemand over een tijdje, zo na de pauze aan me vraagt hoe het met me gaat lijkt het me heel fijn om te kunnen zeggen; ‘Goed; ik voel me goed.’

Have a Happy day

 

13 reacties

 1. Maddy schreef:

  “Herken ik dit?” vraag ik me af terwijl ik deze blog lees, ondertussen met een half oog kijkend naar de serie die ik op heb staan, terwijl ik mijn toetje naar binnen werk, bedenk wat ik nog moet doen voordat mijn beste vriendin straks op de stoep staat en in gedachten een plan van aanpak maak voor de scriptie die ik morgen moet hebben nagekeken (en mezelf ook nog even mentaal op mijn kop geef omdat ik daar nog niet aan ben begonnen).

  Ja. Volgens mij heb je een punt. Ik denk dat ik maar eens ga proberen om jouw voorbeeld te volgen. Goed bezig, Babette. 😉 (Want je hebt een punt: druk zijn wordt tegenwoordig gezien als succesvol zijn, dus alles moet altijd maar productief en snel en veel, en toch bereik je veel meer met twee uurtjes gefocust werk dan met acht uur met een vol hoofd vijftig dingen tegelijk proberen te doen.)

  1. Have a Happy day schreef:

   Thanks Maddy!! Het is echt iets wat ik zo vaak doe/deed, ik ga er echt voor om dat onrustige gevoel achter te laten na de pauze 🙂

 2. Saskia schreef:

  Mooi, stil van. 🤗

  1. Have a Happy day schreef:

   X!

 3. Karin schreef:

  Wat een mooie blog is dit Babette. Zo waar!

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je wel!

 4. Esther Haaksman Vos schreef:

  Herkenbaar Babette ! Heb ook een flinke pauze nodig gehad om eens zonder schuldgevoel te niksen… en dat oké te vinden. Gaat helemaal goed komen ! Jij kunt dit!

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je Esther, lief van jou!

 5. Femke schreef:

  Hi lieve Babs. Vorige week dacht ik aan jou, aan dat ik al even niks meer van je gelezen had, en dat ik dat stom vond van mezelf omdat ik het a) fijn vind om te weten wat er in jouw leven gebeurd b) inspirerend vind waar je mee bezig bent en c) stiekem hoop via jou een soort shortcut to happiness te kunnen nemen. Zo van ‘Babette zoekt het uit, ik lees ff mee cq kijk ff af!’ Yeah right Fem, if only life was so easy…
  Balen om te lezen dat je ondanks alle mooie stappen die je al had gemaakt en de mooie bewustheidsprocessen waar je mee bezig was tóch even bent gedwongen om pas op de plaats te nemen, maar precies zoals je zegt, misschien ook heel nodig en zinvol in the end.
  Zo herkenbaar van die focus (en lack of) en ik merk zelf ook dat ik doordat ik een beetje ‘wordt geleefd’, veel ballen in de lucht hou, veel rollen in life wil vervullen en góed wil doen, ik continue ook vergeet om te genieten maar vaak in de plaats daarvan alleen een vermoeid, licht geïrriteerd gevoel heb van en dit moet nog, en dit is maar half af, dat gaat niet zoals ik het had bedacht en oh wat heb ik het toch zwaar.Ik ben vaak moe en een tikkie sjagrijnig. Ik maak niet veel tijd voor happy thoughts en happy moments, terwijl die er eigenlijk heel veel zijn.
  Op de dagen dat ik dat wel doe voelt het leven meteen veel lichter. Dus mijn happy moment was nu, ik ga Babs vlog lezen en hopelijk steek ik er weer iets van op. En dat was zeker zo, maar schrok ook van je berichtje. Hoop dat je snel weer energie kan opladen en kunt resetten tijdens deze break.
  Superknap dat je dit allemaal met ons deelt! Sterkte, beterschap en liefs
  Fem

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je Fem, lief! X

 6. Nanny schreef:

  Wat heb je dit mooi beschreven Babette! Om nog eens rustig over te lezen en te denken! Dank je wel

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je Nanny!

 7. Julia van K. schreef:

  Heel herkenbaar! En je bent heel goed bezig!

  Als ik niet druk heb gehad (lopen van een naar ander) dan voelt het alsof ik niets heb gedaan.
  Soms zit ik de hele dag achter de pc, wordt continu afgeleid door van alles op de pc of telefoon en heb gevoel dat ik niets heb gedaan.
  Zo frustrerend…
  En als ik mezelf beloof rustig aan te doen ( dus echt niets doen, tv kijken) dan voel ik me zo schuldig, dat ik zo veel tijd heb verspild.
  Ik wordt moe van mezelf en …
  ik stop nu;)
  X

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*