Gelukkig worden, zijn, blijven

Have a Happy Day

Genieten

16 november 2018

  Zomeravond + Poema + Zon = Genieten

In de bibliotheek in Eindhoven zit een café waar je lekkere koffie kan drinken. Toen we nog iets dichter bij de stad wonen gingen husband en ik daar  vaak chillen, lezen, schrijven en koffie drinken. Als je daar een koffie (of thee of taart) haalde zei de jongen/meisje achter de bar altijd; Geniet ervan. Eerlijk gezegd vond ik dat toen altijd een beetje stom. Hoezo, geniet ervan?  En het is koffie, dus dat is al genieten. De omgeving was mooi, we zaten altijd lekker warm in de bibliotheek met uitzicht op Eindhoven, heel veel fijne boeken om ons heen en/oflekker aan het schrijven op de laptop. Het was daar gewoon fijn, dus genieten ging eigenlijk vanzelf. Ik had die reminder niet perse nodig. Ik dacht er vandaag aan en vond het ineens zo zonde dat ik dit te weinig doe. Ik kan die reminder echt wel gebruiken. Meer genieten. Loslaten. Kleine dingen om je heen zien en er echt (even) aandacht aan te geven. Jezelf opladen door iets fijns te doen.

Afgelopen zaterdag was zo’n fijne dag; een werk uitje naar de Efteling. Ik heb die dag zoveel lol gehad, het was echt heel lang geleden dat ik zoveel (en zo hysterisch) gelachen heb. Het was echt genieten. En daarna genoot ik de hele zondag nog na. En al kan je (meestal) niet iedere zaterdag naar de Efteling; ik geniet te weinig. Of ik er nou geen tijd voor neem of het gewoon niet zie.. er is meer te genieten. Ik weet het zeker. Ik maak iedere avond een lijstje waar ik dankbaar voor ben (zoals ik schreef in deze blog), maar het komt voor dat ik me dat achteraf pas echt realiseer. Oh ja, het was heel fijn dat ik drie groene stoplichten had achter elkaar op de ring van Eindhoven. Oh ja, ik kreeg dat leuke mailtje. Oh ja, het was eigenlijk echt wel een relaxt overleg.  Oh ja, het was leuk om uit eten te gaan en dat ik eindelijk die lekkere salade heb geprobeerd.  Maar heb ik dan altijd echt genoten? Of besefte ik me op dat moment, dit is fijn? Soms wel (die salade was heeeeeerlijk btw), maar ook soms niet genoeg.

Een warme douche, lekkere koffie op de bank, een mooie boek, fijn filmpje op instagram of een nazomerzonnestraaltje. Ik laat dit soort momenten te vaak gewoon (of beter onbewust) voorbij gaan. Ik heb vaak haast of ben met 78 dingen tegelijk bezig. Heb je dat ook weleens dat je gewoon ineens thuis bent (of op een andere bestemming) als je een stuk wandelt? Omdat je ondertussen al allerlei dingen gedaan hebt, bedacht hebt wat je gaat eten, wat je nog moet doen op je werk en niet eens gekeken hebt naar die mooie dingen je onderweg ziet? Of je eten is op voor je er erg in hebt. Of de serie is ineens afgelopen. Je beseft en beleeft het te weinig.

Ik heb dit gevoel ook als je met iemand anders op een voor jouw bekende plek loopt en dat die ander dan allemaal dingen ziet die je zelf allang niet meer ziet. Bijvoorbeeld ons appartement; wij kijken recht door ons huis heen aan beide kanten. Door de ramen bedoel ik dan uiteraard, mocht iemand zich zorgen maken. Als je op de bank zit zie je rechts de stad en links het mooie Woensel. Wij zijn er inmiddels aan gewend maar als er mensen bij ons voor het eerst komen, zeggen ze altijd iets over het fijne uitzicht. Waarom geniet ik daar zelf niet meer zo van? Ja, met Oud en Nieuw want dan zie je al het vuurwerk of de mooie lichten van Glow.

Ik neem mezelf bij deze voor om van veel meer dingen te gaan genieten. Van een knuffelsessie met een van de poezels (waarschijnlijk is het dan wel echt eenzijdig genieten), een kopje koffie zonder telefoon en televisie en weet ik veel wat, om me heen. Minder dingen tegelijk doen. Focus. Genieten. En trouwens, katten zijn extreem goede voorbeelden van de kunst van het genieten. Zo slaapt Lola vaak op haar rug, poten in de lucht en zonder enige vorm van schaamte. En Mav vindt ieder zonnestraaltje in huis en gaat er lekker in liggen. Ook als dat op de (schone) was is, op je laptop als je thuis werkt of midden op de vloer in de kamer.

Waar ik overigens wel sinds afgelopen jaar wel vaker van geniet, is de natuur. Zoals de kleuren van de hersft; de blaadjes, de bomen, love it. Ik heb ook nooit geweten (of nooit echt goed gekeken) dat de lucht er zo mooi uit kan zien. Als ik in de vroege ochtend naar kantoor rijd is de zonsopgang echt prachtig. Nu is het meestal nog donker, maar als ik geluk heb pik ik dat moment net mee. Wauw. Ik ben daar meer op gaan letten toen ik een foto uit wilde zoeken voor de home page van Have a Happy day.  Ik wilde een foto met oranje, geel en vooral warme kleuren. Ik vond vervolgens allerlei foto’s vooral van luchten en dacht steeds, dit kan toch niet echt zijn. Ja, dit is uit Amerika/Thailand/Heel ver weg etc. Dat klopte wel, maar de foto die ik uiteindelijk gekozen heb is gemaakt in Lommel. En toen ik beter ging opletten zag ik dat we die mooie luchten ook hier hebben, gewoon in Woensel. Ik hoefde er alleen maar naar te kijken.

Fijn weekend en Geniet ervan 🙂

Have a Happy day 

 

8 reacties

 1. Nanny schreef:

  Weer zon mooi stukje, WoW! Dank je wel!

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je voor je lieve reactie!

 2. Bep Schut schreef:

  Ik kan genieten van jouw schrijftalent. Dank je wel. ❤️❤️❤️

 3. John Schut schreef:

  GENIESSEN❤️

 4. Femke schreef:

  Wat een mooi stuk, ik heb ervan genoten!! Thanx meis voor je inspirerende teksten, ga zo door x

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je Fem, lief!

 5. Karin schreef:

  Je hebt helemaal gelijk,dat zou ik ook veel meer moeten doen. Stilstaan bij alle mooie momenten van de dag, ze niet zien als vanzelfsprekend en er gewoon simpelweg even van genieten. ( zoals nu van mijn warme bad😊) X

  1. Have a Happy day schreef:

   Zeker 😀 XX!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*