Gelukkig worden, zijn, blijven

Have a Happy Day

Haastige Spoed

14 maart 2020

  Mav heeft geen haast

Ik heb er al weleens eerder over geschreven, maar ik kan heel ongeduldig zijn. Ik heb dan het gevoel dat ik haast heb of op moet schieten. En hoewel ik daar andere mensen de schuld van zou kunnen geven, doe ik het op die momenten vooral echt zelf. Ik ben bijvoorbeeld niet van het rustig eerst lezen van gebruiksaanwijzingen.. nee joh, we gaan meteen aan de slag. De handleidingen van de IKEA (met al die nummers) gaan nog wel, maar een heel verhaal.. nope.  Het is een beetje; ‘ik kan het meteen of ik doe het gewoon niet’. Zonde natuurlijk, want zo loop je ook veel leuke en handige dingen mis. Met als resultaat dat ik nu nog steeds niet weer hoe bepaalde functies van onze oven werken. Maar goed, dat terzijde.

Het gevoel van haast overvalt me vooral ik moe ben, bijvoorbeeld bij het thuiskomen na een drukke werkdag. Dan wil ik eigenlijk alleen nog maar sneller werken om vlug klaar te zijn. Geen geduld om even rustig thuis te komen, maar meteen in de to do lijst van die avond duiken. Maar ja, spoiler, zo werkt het natuurlijk niet altijd. Want als je (te) snel iets wilt doen gaat het vaak ook mis of is het niet de beste keuze voor jou. Met als gevolg dat je daarna extra tijd kwijt bent of je rot(ter) voelt. Je kunt daarbij aan allerlei dingen denken, zoals het kiezen van een ‘snelle’ ongezondere oplossing voor eten; bv pizza (ik ben team pizza, maar wel omdat ik er zin in heb, niet omdat het alleen maar makkelijk is) of (te) snel terug appen waardoor je niet echt zegt wat je wilde zeggen.

Ik had het vanochtend nog toen ik ‘even snel’ iets wilde pakken uit de koelkast. Ik had mijn handen al vol, maar ik had geen tijd om alles weg te zetten. Moet kunnen dacht ik, want ik wilde snel weg. Ik trok per ongeluk, maar een beetje lomp, de boter mee uit de koelkast. Die vervolgens met een grote plof naar beneden viel in het bakje water van de katten.. Dit bakje stroomde vervolgens over en de kattenbrokjes in het bakje ernaast waren doorweekt. Etc, etc.

Het kostte me uiteindelijk dus veel tijd om alles op te ruimen. En ik was niet alleen ongeduldig maar ook meteen een beetje cranky. Ik kon er uiteindelijk ook wel een beetje om lachen, want ik moest het zelf opruimen. Overigens onder toeziend afkeurend oog van de katten. Ik zou bijna beweren dat ik Mav haar kopje zag schudden, zo van; ‘Slaaf.. seriously? Zijn onze brokjes het slachtoffer van jouw gedoe?’ .

Het rustiger aan doen lukt me vaak veel beter als ik me al rustig voel. En ja, dat voelt een beetje tegenstrijdig. Als ik al haast heb (of als ik het gevoel heb gehaast te zijn), dan neem ik juist geen tijd. En dat is dan eigenlijk JUIST nodig. Ik las daar een quote over (ik hou zo van Instagram quotes, ik zou er wel een blog mee kunnen vullen, haha); ‘If you feel overwhelmed, it’s ok to hit pause’.

Klinkt goed.

En juist dat voelt toch ook een beetje tegenstrijdig. Want je voelt alleen maar ‘go go go’ en hoezo zou je dan stil gaan staan? Maar doe dit wel. Dit is iets wat ik echt, echt lastig vind. Maar dat is zeker geen reden om het niet te doen. Nu ook bijvoorbeeld in mijn werk. Er is zoveel te doen.. hoe sta je dan even echt stil terwijl je het gevoel hebt dat alles NU af moet?

Maar even.. moet dat echt? Echt? Altijd? ALTIJD? Nee. En natuurlijk, soms kunnen dingen echt niet wachten. Vaak is het zo dat het ongeduld of de urgentie van andere mensen niet die van jou hoeft te zijn. We willen andere mensen graag helpen en soms zit het bijvoorbeeld ook in je werk verweven. Je wilt samenwerken, maar dat betekent niet dat je altijd voor anderen hoeft te werken. Laat de urgentie en stress van een ander daar waar hij hoort; bij die persoon. En, om er nog een fijn mantra in te gooien; Stop Breath Think.

Ik geloof er wel in dat je het kunt aanleren om meer geduld te hebben. Ook (juist) als het in eerste instantie ongemakkelijk voelt. En.. een stukje bewustwording helpt wel. Als ik mezelf zo druk bezig zie denk ik gewoon; stop. Stop met dit gedoe. Het voelt vervelend en ik schiet er bijna niets mee op. Soms leer ik hierin echt van die eigenwijze katten. Die doen één ding tegelijk en kunnen uren wachten tot die ene vogel weer voor het raam verschijnt.

Ga dus juist op drukke momenten even naar buiten of ga even iets anders doen. En pak dus niet alleen maar je telefoon.. Die neiging heb ik zelf heel erg gehad, maar ik merk dat ik dan nog teveel bezig blijf in mijn hoofd. Nou ja, misschien niet als je even chill patience doet. Maar wel als je bv aan het scrollen bent door Instagram.. Het helpt om even ECHT het gevoel van spanning te doorbreken en los te laten. Hé.. en was dat laatste niet het thema van 2020 😉 ?

Dus.. loop bij drukte (in je hoofd of live of allebei) een extra rondje, ruim iets op, haal een paar keer echt diep adem, knuffel je kat of drink een kopje koffie. Of je leest een blog natuurlijk 😉

Have a Happy Day

PS Ik vind het heel fijn dat je mijn blog leest! Mocht je het leuk vinden om nog meer blogs te lezen in deze tijd van veel binnen zitten, check dan ook Anne. Een aanrader! Ze heeft leuke blogs EN een kat met de briljante naam Kroepoek 😉

4 reacties

 1. Nanny schreef:

  Weer mooi om te lezen Babette! Groet🙋‍♀️👍

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je wel!

 2. Bep Schut schreef:

  ❤️

  1. Have a Happy day schreef:

   xxx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*