Gelukkig worden, zijn, blijven

Have a Happy Day

Heimwee

11 oktober 2020

Op vakantie in 1984/1985, check die krullen!

Ik had weinig last van heimwee toen ik klein was. Ik ging bijvoorbeeld vanaf mijn zevende ieder voorjaar op kamp met de scouting.  Dat duurde een dag of vijf en dat was geen probleem. Maar toen ik wat ouder werd, een jaar of twaalf, vond ik het lastiger om langer van thuis weg te zijn. Ik ben in mijn middelbare schooltijd en studiejaren ook nog regelmatig op vakantie geweest, maar ik kan me niet echt herinneren dat ik graag echt ver en lang op reis wilde.

Ik ben ook, zo’n kleine tweehonderd jaar geleden, zelfs een aantal weken op vakantie geweest ver weg in Australië. Ik vond het heel leuk maar vond het ook echt moeilijk om zo’n tijd van huis te zijn. En dit was nog (ver) voor de tijd van fatsoenlijke mobiele telefoon met internet, dus dat maakte het nog best een uitdaging.  Maar goed, dat is eigenlijk niet per sé het soort heimwee waar ik het over wilde hebben. Ik weet dat sommige mensen oprecht ziek kunnen worden van heimwee.. maar soms, soms is een beetje heimwee zo slecht nog niet.

Ik was vorige week bij mijn ouders in Veghel, het dorp waar ik opgegroeid ben (hoort iemand anders ook ‘het dorp’ als achtergrond muziek opkomen, hihi?). Ik liep van het dorp terug naar huis langs het huis waar ik geboren ben. En terwijl ik daar zo langs wandelde kwamen er allerlei herinneringen boven. Bijvoorbeeld over een klein parkje achter dat huis waar we vroeger weleens speelden.

Ik besefte me hoe vaak ik daar al had gelopen en gespeeld. Dat kleine parkje heb ik altijd gezien als een soort bos waar allerlei avonturen te beleven waren. Het was zo groot, ik weet nog dat ik er ook weleens bang was om te verdwalen. Dat was bijna niet mogelijk geweest, maar zo voelt dat als je een peuter bent. Misschien is het vooral mijn hoofd dat een spel met me speelt en zijn het vooral de foto’s uit die tijd die me zo helder voor de geest staan. Ineens zag ik mijn moeder weer in de keuken staan, met die ene oranje pan.
De groene velours bank in de woonkamer.
Mijn roze kinderkamer.

Het maakte me tegelijkertijd een beetje verdrietig, maar het voelde niet als echt verdriet. Het was meer een soort zoete emotie; een mengeling van dankbaarheid, verdriet en verlangen. Verlangen naar momenten waar het leven veel simpeler leek en je wist wat er zou gaan gebeuren. Ik hou altijd van zekerheid maar deze tijd stelt iedereen natuurlijk extra op de proef. Het is dan ook heel fijn om terug te kunnen denken aan al die fijne(re) momenten.

Ik vond het gevoel van heimwee naar vroeger niet heel onprettig. Ik kan daar heel erg van genieten en mezelf er even in verliezen. Ik vind het ook wel een kleine valkuil, want als je er in blijft hangen levert het juist het tegenovergestelde op.  Ik wil echt heel erg niet iemand worden die zegt; vroeger was alles beter. Ja, misschien waren er dingen beter, maar de competitie is niet helemaal eerlijk. Je kunt niet zeggen of een tijd beter is als je niet meer in de context van die tijd leeft. Misschien denk je daar anders over, maar zo voelt het voor mij. Ik heb bijvoorbeeld spijt van bepaalde beslissingen die ik heb gemaakt, maar op dat moment deed ik het met de informatie en het gevoel wat ik toen had.

Nu ik ouder word heb ik ook veel meer momenten meegemaakt en dus meer ‘heimwee’ momenten om aan terug te denken. Het zijn allerlei herinneringen die ik soms ook bewust oproep. Als je soms even vergeet hoe het is om je fijn, rustig of goed genoeg te voelen; wat is er dan beter om even terug te gaan naar een moment in je leven waar je dat gevoel had? Even teruggaan naar waar je vandaan komt helpt je ook om weer in het nu te zijn. Ook (juist) als het ‘nu’ met momenten spannend en onvoorspelbaar is.

Het blijft echt een uitdaging om steeds weer in het nu te blijven. Maar je wilt natuurlijk wel nieuwe momenten blijven creëren waar je later met een fijn gevoel aan terug kunt denken. Dus.. doe iets leuks waar je blij van wordt vandaag, misschien iets kleins waar je morgen tijdens je werk alweer een beetje heimwee naar krijgt. Veel plezier.

Have a Happy Day

10 reacties

 1. John schreef:

  👌👍❤️

  1. Have a Happy day schreef:

   ❤️

 2. Bep Schut schreef:

  ❤️

  1. Have a Happy day schreef:

   ❤️

 3. Saskia schreef:

  Mooi!

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je wel!

  2. Have a Happy day schreef:

   Dank je wel!!

 4. Nanny schreef:

  Dank je wel voor al deze gedachten! Mooi om te lezen🙋‍♀️🙋‍♂️❣️! Liefs😻

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je wel!!

  2. Have a Happy day schreef:

   Dank je wel! Liefs van ons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*