Gelukkig worden, zijn, blijven

Have a Happy Day

Het is een gewoonte

28 juli 2019

Afbeelding  van Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

Ik schreef een paar weken geleden een blog over nieuwe dingen doen en doe dat nog steeds iedere dag. Het blijft echt leuk om allerlei nieuwe dingen te proberen, ervaren en te doen. Oh, en mocht iemand het zich afvragen, nee, ik heb geen macarons meer gebakken. Mijn husband heeft wel speciaal voor mij macarons gekocht om het ‘leed’ te verzachten. Die smaakten wel heerlijk 🙂 Maar.. ik geef niet op, in de vakantie doe ik met frisse moed een nieuwe poging. De foto’s komen zeker terug op Have a Happy Day.

Het doen van ‘iets nieuws’ is een nieuwe gewoonte geworden en dat werkt voor mij heel goed. Door iets nieuws onderdeel te maken van mijn ‘normaal’ hoort het er snel gewoon bij en is de kans groter dat ik het daadwerkelijk volhoud. Het is vast herkenbaar als je ‘een paar keer per week’ iets gaat doen maar het verder niet echt integreert in je dagelijks leven. Het is niet altijd zo dat je voor die dingen geen tijd hebt of kunt maken, maar toch doe je het niet. Of het nou gaat om buikspieroefeningen doen, smoothies maken of het doen van die online cursus.

Het duurt in principe 21 dagen om iets nieuws aan te leren, maar het vaak blijkt dat lastig vol te houden. Maar waarom lukt het dan niet? Dat kan echt van alles zijn, ik denk dat iedereen voor zichzelf genoeg redenen kan bedenken waarom je dingen niet volhoudt. Het gaat bij mij om een aantal dingen, maar de kern is uiteindelijk dat ik het zelf niet echt wil. Het kan dan bijvoorbeeld iets zijn wat vanuit iemand anders komt ‘dat zou ik ook moeten doen’. Het kan juist heel inspirerend werken als je iemand iets ziet doen, maar het is wel belangrijk om te weten waarom iemand iets doet. En dus vooral ook waarom jij het ook zou kunnen of willen doen.

Mel Robbins zegt dat ook; ‘do what works for you‘.

Goed plan. Zo luister ik bijvoorbeeld tegenwoordig een podcast als ik ga hardlopen. Ik maakte er gewoon nooit echt tijd voor en ‘het kwam er gewoon niet van’. Maar ik wilde wel heel graag podcasts luisteren want sinds ‘de Brand in het Landhuis’ ben ik helemaal enthousiast over podcasts. Ik loop ook op vaste dagen hard.  Ik heb een tijd zelfs 3 keer in de week gelopen (ik kan het me bijna niet meer voorstellen nu ik qua energie lager zit, maar dat komt zeker weer!).  Het is dan niet zo dat ik nooit kan en mag afwijken,  maar de gewoonte houdt het in basis in stand. Het is geen moeten; want deze gewoonte vind ik fijn en levert me heel veel energie op. Zelfs nu ik vaak ga wandelen in plaats van hardlopen op die dagen, heerlijk.

Een andere nieuwe gewoonte (heel recent want sinds vrijdag) is meer positieve vibes in de ochtend. Zelfs nu ik (veel) minder te doen heb in de ochtenden (want ik hoef de deur niet perse vroeg uit) voelen ochtenden vaak hectisch. De dag rustiger lijkt me heerlijk. Ik heb een tijd geprobeerd een totaal ander ochtendritueel te doen – ik zal jullie de details besparen – maar het was zo uitgebreid en intensief dat ik er na een paar dagen mee gestopt ben. De stappen die ik moest zetten van mezelf waren gewoon veel te groot; het ritueel op zich werd het doel maar daar ging het helemaal niet om; ik wilde meer rust. Dus.

Ik ben nu bezig om een nieuwe gewoonte te vinden, of misschien wel meer, om de ochtend beter en fijner te beginnen. Een eerste stap; ik neem nu als ik wakker wordt de dag door en benoem de dingen waar ik naar uit kijk (in plaats van meteen mijn telefoon te pakken en instagram/het weer/nieuws te checken/zeurende katten eten te geven). Even de focus op mijn eigen dag, niet op de dag van andere mensen. Op sommige dagen kan dat alleen al een lekker kopje koffie zijn of een warme douche.

Er zijn nu ook  dingen die snel(ler) spanning oproepen, zoals een bezoek aan de tandarts. Wat ik dan doe; het positieve gevoel voorstellen als ik geweest ben; de opluchting en rust (wederom geïnspireerd door Mel Robbins ;)) Maar goed, het werkt heel fijn en zorgt ervoor dat ik in ieder geval met een positiever gevoel  en met meer rust opsta. Aangezien ik er pas een paar dagen mee bezig ben, is het officieel nog geen gewoonte; maar de eerste resultaten zijn positief.

Het fijne is dat een gewoonte die bij je past je (uiteindelijk) niet heel veel moeite kost en zelfs energie (of wat dan ook) oplevert. Een gewoonte is uiteindelijk iets iets wat niet (meer) moet, maar wat je ‘gewoon’ doet. En een gewoonte hoeft ook echt niet altijd alleen maar leuk te zijn. Ik bedoel tanden poetsen is prima, maar je wordt er niet perse heel blij van en toch doe je het wel iedere dag. En ik ken ook niemand die echt opziet tegen het poetsen van zijn of haar tanden of na een paar weken denkt.. mwah, ik doe het niet meer. Want je weet dat het je uiteindelijk iets oplevert; zoals minder gaatjes.

Gewoontes zijn ook je houvast; het is wat je kent en waar je je veilig bij voelt. En in een periode van stress, zoals deze, voelt dat soms als je enige houvast. Maar ja, als je niets verandert, verandert er ook niets. De goede dingen veranderen niet, maar de minder fijne dingen ook niet. Dat betekent dus voor mij dat naast het maken van nieuwe gewoontes ik ook oude gewoontes wil loslaten die me niets (meer) opleveren. Gewoontes die me niet (meer)  verder helpen en me zelfs tegenhouden om verdere stappen te zetten.  Dat vind ik spannend, maar ik wil ook niet dat het zo blijft zoals het nu is en weet je, ik krijg er steeds meer vertrouwen in dat dat gaat lukken. Soms voel ik al weer energie terugkomen en dan komen er weer allerlei toffe plannen; dat is zo’n fijn en gaaf gevoel. Mijn belangrijkste doel is om een gewoonte te maken van het  investeren in het ‘nieuwe normaal’  zodat ik me straks (nog) sterker voel en blijf voelen.

Stap voor stap naar meer happy worden, zijn en blijven.

Have a Happy Day

 

PS Hoe mooi zijn de bloemen op de foto? Gerbera’s zijn mijn lievelingsbloemen, vooral in deze kleuren

3 reacties

 1. Nanny schreef:

  Dank je wel Babette voor weer een blog om vaker gelezen en over te denken!

 2. Anita schreef:

  Goed bezig chicky. Enne wat betreft de macarons, ik hoor van die bakkert van mij dat je überverse eieren moet hebben en dat op de opleiding door een super duper ervaren leerkrachtbakkermeneer werd verteld dat omdat iedere over toch anders is dat het altijd een paar keer duurt voordat je je oven zo goed kent wat dit betreft, dat ze ook bij professionals vaak niet meteen perfect lukken.

  1. Have a Happy day schreef:

   🙂 xxx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*