Gelukkig worden, zijn, blijven

Have a Happy Day

Ik stop ermee

15 december 2018

Ik keek terug op de afgelopen periode zo nu het einde van het jaar nadert en dacht jeetje, ik heb echt veel goede en fijne voornemens; meer Ja en Nee zeggen, positiever denken, genieten en meer uit mijn comfort zone. Allemaal mooie dingen om verder door te zetten in 2019. Maar ik ga ook met iets stoppen. En nu echt. Nee, niet met roken of drinken (doe ik allebei niet) maar vooral met mezelf schuldig te voelen en mezelf kleiner te maken op welke manier dan ook.

Eerder (ik zou willen zeggen vroeger, maar dat klinkt te ver weg 🙂 ) voelde ik me heel vaak schuldig, Bijvoorbeeld als ik iets voor mezelf deed (zoals handwerken of sieraden maken) terwijl ik ook iets nuttigs (zoals administratie of huishouden) zou kunnen doen (Btw, mijn definitie van nuttig is inmiddels ook bijgesteld :)), als ik even rust nam gewoon omdat ik er zin in had, als ik nee zei zonder een reden etc.etc. De laatste tijd kan ik dat best goed; voor mezelf kiezen zonder schuldgevoel. Ik neem bijvoorbeeld wanneer ik thuis kom van mijn werk nu heel bewust de tijd om eerst even iets te drinken in plaats van meteen te rennen en de was te doen/boodschappen te halen/koken etc.etc. (de katten krijgen uiteraard wel gewoon eerst eten, trust me anders kan je echt niet rustig zitten.) En ik zeg vaker nee zonder een hele uitgebreide uitleg. Ik verwachtte overigens bij die laatste dat mensen gingen vragen, waarom, maar dat gebeurd eigenlijk zelden.

Het schuldgevoel overvalt me soms nog steeds als er toffe dingen gebeuren;  als ik iets bijzonders meemaak, als ik een groot of klein succesje beleef of als ik iets doe waar ik heel trots op ben. Ik geniet daar steeds meer van (Life is GOOD er is nog zoveel te ontdekken en te doen) maar het zit nog lang niet altijd in mijn comfort zone om het vol te omarmen. En mijn eerste reactie is dan om me naast blij (of iets anders positiefs) ook een beetje schuldig voelen. Het is niet meer zo sterk, maar het is er toch nog wel.

Zo voelde ik me afgelopen maandag schuldig omdat ik zomaar op een maandag naar het Nieuwe Luxor Theater mocht voor de Amateur Musical Awards. In gala, als genodigde.. en het was zo tof! In  mijn mooie nieuwe galajurk met mijn knappe husband aan mijn zij. Ik bedacht me dingen als nog; hmm, die jurk is wel heel chique.. zou dat niet ongepast zijn? Zou ik dan niet teveel opvallen? Kon ik zomaar op een maandag naar het theater?

Zucht. Zo zonde. Als ik iemand anders dit zou horen zeggen, zou ik alleen maar denken; WAAROM? Doe het gewoon. Geniet en shine, zoals ik leerde bij Rise& Shine (mocht je Aukje nog niet volgen, doe het hier. Ze is sowieso inspirerend maar ook met een heel tof nieuw project bezig!).  Dus… waarom zou ik de positieve flow en al die mooie energie van afgelopen jaar nog niet volledig durven toelaten? Waarom zou ik me schuldig voelen als ik positieve stappen zet EN die zichtbaar maak? En tegenover wie voel ik me dan precies schuldig? Zoals ik al zei; ik stop ermee.

In het boek My Friend Fear van Meera Lee Patel (dit boek is een aanrader, btw) schrijft ze ook schuldgevoel; als we succes hebben, voelen we ons vaak schuldig. Heb ik dit wel verdiend, er is vast iemand die harder heeft gewerkt of het meer verdiend heeft dan ik? Zij zegt dat schuldgevoel een combinatie is van angst en vreugde is. Ik (en volgens mij veel mensen in mijn omgeving) heb mezelf aangepraat dat je je blijkbaar ook schuldig moet voelen als er iets positiefs gebeurd.. Maar ja hoezo?  Er zijn vast mensen die het ook verdienen, maar betekent dat dan ik het niet verdien? Nee! Ik verdien het, maar het mooie is.. iedereen verdiend het! Ja, jij ook. Het draait om jezelf die toestemming geven om te kunnen genieten, jezelf te zijn en je plek in te durven nemen. Het is veel fijner om blij en dankbaar te zijn. Zoals onder andere Loesje zegt, ‘Ben jezelf er zijn al zoveel anderen’.

En laten we dat allemaal meer doen. Allemaal stralen op onze eigen manier en dankbaar zijn voor toffe dingen. En oprecht blij zijn voor elkaar. Laat je door andere mensen je inspireren om een stapje extra te zetten of om een ander pad te bewandelen. Ben dankbaar voor alle mooie dingen die je mee mag en kan maken. Deel het, vertel het en laat andere mensen ook van jouw successen of mooie momenten – groot of klein-  hoe je het ook wilt noemen) genieten.

En hé, geniet er vooral ook zelf van.

Have a Happy day 

10 reacties

 1. Nanny schreef:

  Weer een heel herkenbaar stuk Babette! Hou het vast en bouw het eventueel nog uit zonder anderen tekort te doen. En dat is best moeilijk. Leuk dat jullie naar dat gala zijn geweest. Wij hebben het gezien op ‘Rijnmond’. Was weer heel leuk. Liefs, Nanny

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je Nanny!

 2. Lea schreef:

  YESSS! 💕 en je verdient nog zo veel meer zonder dat schuldgevoel 💕

  1. Have a Happy day schreef:

   <3 <3 <3

 3. Bep Schut schreef:

  ❤️

 4. John Schut schreef:

  Ik zeg het weer GENIESSEN

 5. Maddy schreef:

  Supermooi geschreven weer, Babette, en natuurlijk sla je de spijker weer op zijn kop. Goed om te lezen dat het op veel gebieden al beter gaat en een mooi voornemen om straks het nieuwe jaar mee in te gaan. ^_^

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je Maddy!

 6. Anne schreef:

  Zo herkenbaar, dat schuldig voelen omdat je het niet eerlijk vindt t.o.v. anderen!

  Ik heb bijvoorbeeld zo’n fijne familie, werk, vriend, plezier met m’n blog en ook nog een fijn huisje, kan me daar ook echt schuldig over voelen; er zijn andere mensen die ook hard werken maar lang niet zo’n fijn leven hebben als ik. Waarom krijg ik het dan wel?

  Maar inderdaad, ik ga er van genieten. En vandaag een beetje meer dankzij jou blog die me er weer even bewust van maakte, thanks!

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je Anne <3 Ben btw heel benieuwd naar jouw blog over baas over eigen tijd! Fijne zondag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*