Gelukkig worden, zijn, blijven

Have a Happy Day

Ik wil puzzelen

14 april 2019

Oké, het is een veelgehoorde uitspraak en ik ga het ook zeggen; ik heb het druk. Of misschien beter gezegd; ik voel me druk. Zowel in alles wat ik moet doen als in mijn hoofd. Bijvoorbeeld  mijn nieuwe baan ligt een stukje buiten mijn comfort zone; heel spannend en mooie kans. Ik leer heel veel maar ik vind het ook best pittig om te wennen aan al deze nieuwe dingen. Ik merk dat ik vaker moe ben en dat ik nog aan dit nieuwe (werk) ritme moet wennen.

Maar goed, ik kan er lang over klagen maar aangezien dat eigenlijk niet meer mag 🙂 doe ik dat niet. Niet heel erg in ieder geval. Ik vind het nu dan in deze drukke hectische periode ook extra lastig om te ontspannen en leuke dingen te blijven doen. Ik merk meteen dat ik dan minder goed op mijn eten let (meer suiker/makkelijke gerechten), minder goed slaap (piekeren en last minute mailtjes sturen naar mezelf waar ik aan moet denken) en me vooral vaker gespannen voel.

In de weekenden en in de avonden doe ik wel mijn best om een beetje te chillen. En ook om even echt los te laten dus.. niet alleen niet aan het werk zijn, maar het ook even uit mijn hoofd zetten. Ontspannen. Nou… dat vind ik lastig. En daar komt ook bij, als ik het druk heb (of als ik me druk voel) ga ik vaak nog harder ga lopen. Ik wil nog meer doen in het weekend; want ja nu ‘heb ik er tijd voor’. Ik ben dan nog strenger voor mezelf; je hebt ook al geen tijd gemaakt om nog een boek te lezen en het is al april, deze week heb je al een keer hardlopen over geslagen, je hebt alle avonden al gewerkt en nog steeds niet die armbanden opdracht uitgewerkt.. etc.etc.etc.

Ik ga dan ook nog kritischer kijken naar wat ik kan doen om op te laden; want wat levert het op.. is het wel nuttig genoeg? Maar in drukke tijden vind ik het extra lastig om dat ook echt te doen..  Want als het niet nuttig is, is het blijkbaar  minder belangrijk… Het gaat dan niet meer om wat ik wil doen, maar eerder om wat ik kan doen. Zoiets als bijvoorbeeld het maken van een legpuzzel (ja, mensen mijn blog wordt iedere week hipper) of een sudoku. Ik vind dat heel leuk en fijn om te doen, maar denk dan.. ja, is dat wel nuttig genoeg? Ik zou een boek kunnen lezen, kunnen schrijven of even opruimen. Ik hou ook veel van wandelen, maar het moet wel een doel hebben (‘Oh ja ik moet ook nog komkommers halen/een cadeautje halen/pinnen’). Want ja, zomaar wandelen voor de leuk en fijn doe ik veel te weinig… Kortom; ik voel me vaak minder oké als ik iets doe wat niet nuttig lijkt te zijn.

Want.. als ik dan een legpuzzel maak (ik heb er heel veel, vooral van Disney; happiness in a box zeg ik je. ) vind ik dat zo heerlijk ontspannen. Lekker een kopje thee/koffie of allebei) erbij, muziekje op en maar hopen dat je alle kantjes kan vinden. Overigens is puzzelen met 3 katten wel een extra uitdaging, maar dat geheel terzijde. Soms komt er weleens eentje in de doos liggen, because cats..

En weet je terwijl ik dit typ bedenk ik me dat het echt ECHT lang geleden is dat ik een puzzel heb gemaakt. Want ik weet niet eens of ik dat gedaan heb met Velvet en Lola en die wonen inmiddels al bijna 2 jaar bij ons. Zo zonde eigenlijk. Laat staan van de Flow die op me ligt te wachten (ik heb de vorige editie ook nog in het plastic zitten..)

Dus, ik kreeg een aantal weken een opdracht van mijn coach; maak een lijst met alle dingen die je energie opleveren. Aangezien ik lijstjes lover ben, werd ik alleen van die gedachte al heel erg blij. Het hoefden niet hele grote dingen te zijn, maar ook juist de kleine dingen. Het was heel erg leuk om daar over na te denken want.. wat vind je ook alweer leuk? En hoeveel van die dingen doe je eigenlijk nog? Helemaal als het leven je over lijkt te nemen en je het gevoel hebt dat je geleefd wordt?

Het gaat erom dat je jezelf ook op deze momenten genoeg op moet kunnen laden door bijvoorbeeld leuke dingen te doen. Juist door leuke dingen te doen. Want wat ik wil voorkomen is dat ik de hele week hard werk en in het weekend alleen moe ben. Ik wil (moet) wel bijkomen in het weekend, maar wil niet alleen maar bijslapen en denken zo.. nu kan ik werken. Ik wil leven en mijn werk is daar een onderdeel van.

Ik denk dat het veel meer oplevert om een soort balans te vinden, er gaat nu veel energie uit, dan moet er ook veel energie in. En dan bedoel ik niet extra zakken M&M’s, hoewel dat heel veel energie op kan leveren. Het kan door rusten en chillen, maar ook zeker door jezelf op te laden door ook positieve dingen te doen waar je blij van wordt.

Dusssss.. ik bouw dit weekend een legpuzzel moment in 🙂 ik kan je echt aanraden om eens zo’n lijst te maken; wat zijn dingen die je kan doen die je energie geven. Denk vooral ook aan kleine dingen en, doe dit vooral ook vaker. Want eigenlijk leveren deze dingen het meest nuttige op wat er is; Geluk.

Have a Happy day

4 reacties

 1. Anita schreef:

  Ik las ook ergens (volgens mij in een van de boeken van Brene Brown) dat mensen die gelukkig zijn een aantal dingen gemeen hebben, waaronder dat ze SPELEN. Dwz: dat ze dingen doen zonder een andere reden dan dat ze het leuk vinden om te doen. Dus goed bezig met je puzzels!

  1. Have a Happy day schreef:

   Hihi, leuk!

 2. Nanny schreef:

  Dat is weer een mooie blog Babette. Hoop dat je van het schrijven ook blij en rustig wordt. Het is wel heel goed om te lezen. Liefs, Nanny

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je Nanny!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*