Gelukkig worden, zijn, blijven

Have a Happy Day

Naar de kapper

14 december 2019

Naar de kapper gaan; ik vind het altijd een ding. Ik zie er eerlijk gezegd vaak een beetje tegenop. Ja het is ook fijn en luxe, maar toch. Het hele proces van kleuren, knippen, toners, maskers, etc duurt me gewoon allemaal een beetje te lang. Ik heb gelukkig wel een hele fijne en goede vaste kapster dus op zich kom ik de tijd prima door. Ze kan niet alleen goed omgaan met mijn haar; ze brengt me ook nog veel koffie en luistert naar mijn kattenverhalen. Ze bood vandaag zelfs haar excuses aan toen er geen chocolaatjes meer bleken te zijn. Kijk, ze kent me dus echt goed.

Maar goed, het zit hem ook in die spiegel. Oh jeetje, zo’n mega spiegel met hysterisch fel TL licht. Ik weet niet of het bij alle kappers zo is, maar dat licht zo ontzettend fel.. het lijkt mijn lift wel (hè dat rijmt, past leuk nog bij sinterklaas ;)) Ik vind het altijd mega confronterend, dat je dan drie uur lang naar jezelf zit te kijken. Je kunt geen kant op, je ziet alles (ALLES) en dat maakt me een beetje oncomfortabel. Als je jezelf de hele tijd moet aankijken, kun je niet wegkijken. Althans niet echt.

Dus daar zit je dan, naar jezelf te staren. Heerlijk in dat TL-licht. Ik heb de laatste maanden zoveel naar mezelf gekeken dat ik er soms echt geen zin meer in heb, haha. Dat gestaar.. Ik schreef het ook al eerder; soms wil je gewoon leven en niet de hele tijd van alles lezen, leren en ermee bezig zijn. Of je wilt het in ieder geval een beetje leuk afwisselen. Dat lukt ook wel, maar soms – als de spotlight er zo op staat – is dat lastig. Dan zie je ineens alles.

En dus zie je ook iedere rimpel en oneffenheid in je gezicht. Ironisch genoeg zag mijn haar – waar ik toch echt voor in de stoel zat – er prima uit. Tja, wat zegt dat. Dat naar jezelf kijken is bij vlagen vermoeiend. Ik loop soms ook net iets sneller door als ik langs een winkelruit loop.. nu even niet, denk ik dan. Maar soms kijk ik gewoon en is het gewoon zoals het is. Een rimpel, een bril of een paar kilo teveel. Maar ik reken mezelf er dan niet altijd meer op af. Dat is het verschil denk ik; ik zie het, maar ik accepteer het ook. Meestal dan. En als dat lukt is het fijn.

En dat is niet alleen bij mijn uiterlijk, maar juist ook bij wat ik doe. Ik merk echt dat het me heel veel spanning scheelt als ik ook kijk naar mezelf en dan accepteer dat ik iets anders/beter had kunnen doen. Ik leer er van; hoewel ik soms echt gek wordt van de zin ‘het heeft me ook iets gebracht/geleerd’ , is het gewoon heel vaak wel waar. Het helpt me om minder snel (te) gespannen te raken en het eerder los te laten. En dat laatste is eigenlijk het thema van het afgelopen jaar.

Loslaten.

Gedachten.
Verwachtingen van andere mensen.
Verwachtingen van jezelf.
Angsten.
Patronen.
Mensen.

Ik vind het bij vlagen nog moeilijk. Want als je eenmaal begint met loslaten, blijkt dat veel meer werk te zijn dan je denkt, haha. Het begint met de praktische dingen (mocht iemand mijn kledingkast kennen, dan snap je mijn dilemma 😉 ). Dus ik ben zelf ook heel benieuwd wat de komende maanden me gaan brengen. Dude. Het leven is mooi. Jeetje, het is gewoon ook al bijna 2020. Ik heb (nog) geen goede voornemens, wel ontzettend veel plannen.

Maar eerst ga ik nog het jaar goed afsluiten, onder andere met Hairspray. Wat HEERLIJK. Ik heb er zoveel zin in. Ik vind het ook spannend. Het voelt als een afsluiting en een nieuw begin tegelijk. Want ik heb een fatsuit aan, maar tegelijk doe ik juist een jas uit. Figuurlijk dan, haha. Maar dat is voor een volgende blog 😉

Terug naar mijn kapster R; ze kleurde, knipte en we kletsten volop. En toen ineens vertelde ze dat dit de laatste keer was dat ze me zou knippen. Ze gaat iets anders doen. Ze weet nog niet wat, maar ze gaat het gewoon proberen. Dus ook R moet ik loslaten. Ik werd er een beetje stil van.

Na heel veel uren, koffie en verhalen over van alles en nog wat, vroeg R of ze nog wat krullen kon maken of mijn haren op kon steken, gewoon omdat het kon. Ik schudde mijn hoofd;
‘Nee, laat het maar los.’

Have a Happy Day

3 reacties

 1. Nanny schreef:

  Wat ben je toch eerlijk over jezelf Babette! Super, leerzaam om te lezen.
  Wij komen genieten van Hairspray! Knuffel🙋‍♀️

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je wel! en super fijn en leuk dat jullie komen kijken!!

 2. Bep Schut schreef:

  ❤️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*