Gelukkig worden, zijn, blijven

Have a Happy Day

Net even anders

31 maart 2019

Foto: Pixabay

Ik was denk ik een jaar of 10. (voor de snelle rekenaars een jaar of 15 geleden ;)) Ik was op een feest, volgens mij had het iets te maken het het werk van mijn vader. Ik vroeg wat te drinken en kreeg een flesje sap. Ik had flinke dorst dus ik nam een grote slok appelsap.
Dacht ik.

Het bleek tomatensap te zijn.

Oh. My. God.

Naast dat ik schrok vond ik het vooral echt ontzettend smerig. Ik vond (vind) tomatensap zoiezo helemaal niet lekker maar het was vooral vies omdat ik totaal iets anders verwacht had. Ik wilde lekkere koele appelsap en geen hartige tomatensap… Ik weet nog precies hoe het smaakte..brrrrr.

Als ik er zo op let heb ik best veel verwachtingen; van mezelf,  van de wereld en van de mensen om me heen. Van heel klein tot enorm grote. Is het altijd erg? Weet ik niet, soms wel. Soms verwacht je ook iets waar je helemaal geen invloed op hebt. Dat het lekker weer is bijvoorbeeld omdat het toevallig augustus is. Of dat er geen file is op je vaste route omdat het altijd zo is op maandag. Dat iemand meteen reageert op een mailtje of appje. Dat iemand blij is om te te zien en vast weer wil afspreken.

Het omgaan met dingen die anders zijn dan we verwachten is soms een uitdaging. Voor mij in ieder geval wel. En niet alleen met appelsap 😉 Als ik ineens in de file sta, die mega lang blijkt te zijn en ik ondanks een dikke marge alsnog moet haasten. Of erger, ik heb de route van tevoren gecheckt en er blijkt toch een file te zijn. Of als er ineens iets totaal anders komt op mijn werkdag dat mijn hele programma in de war gooit, een afspraak die niet in de agenda stond of een afspraak die juist niet doorgaat. Iemand in je omgeving die niet reageert op de manier waarop je zou willen. Etc. etc.

Gevolg; ik kan dan in de stress schieten of mopperen of geïrriteerd raken of nog iets anders vervelends. En dat gevoel beïnvloedt vervolgens ook de rest van je dag. Een file van een half uur kan dan je hele dag verpesten; is dat eigenlijk wel terecht? (Spoiler: Nee. Maar maandag liet ik dat wel bijna gebeuren) . Ik merk dat dit sneller gebeurt als ik al niet lekker in mijn vel zit of minder happy voel.

Ik lees ook weleens; dat je zonder veel verwachtingen moet leven. Dat klinkt heel mooi, maar dat vind ik tegelijkertijd ook een beetje leeg voelen. Misschien moet ik dat anders bekijken en benoemen; meer leven in vertrouwen. Vertrouwen in jezelf en in de mensen om je heen. Vertrouwen in plaats van uitstippelen hoe je denkt dat alles gaat lopen en dan teleurgesteld zijn als dat niet zo is. Of boos. Of iets anders vervelends.

Het zou wel tof zijn als ik nu kon zeggen dat ik dat al heel goed geleerd heb. Ik werk eraan, laten we het daar maar op houden ;). Ik herken het beter, maar kan het niet altijd meteen doorbreken. Deze week waren er namelijk twee (hele) leuke dingen die ik onverwacht moest afzeggen. Ik was daar verdrietig van. Nee, ik ben daar nog verdrietig van. Het ene ding was niet zo’n ramp maar het is heel zuur als je iets heel leuks zoals een tripje naar Disneyland moet verzetten. Gelukkig is het verzetten en niet afzeggen, maar toch. Ik had me er heel erg op verheugd en dan valt het gewoon tegen. Is het een wereldramp? Nee, zeker niet. Ik kan het uiteraard relativeren met alle ellende in de wereld etc. Maar ik vind het wel echt jammer.

Je hebt natuurlijk ook nog te maken met de verwachtingen van de mensen om je heen. Oh, mijn blog is al te lang anders kon ik hier echt een hele lange lijst van maken. Nou ja, een paar dan 😉  Bijvoorbeeld dat je altijd vrolijk bent. Of dat je altijd binnen een bepaalde tijd reageert. Ik schreef er in mijn vorige blog eigenlijk ook over. Soms lijkt het alsof de wereld zoveel verwachtingen heeft dat je niet meer weet of het bij jou hoort of bij de mensen om je heen.

Het is natuurlijk een stuk relaxter als je verwachtingen loslaat, zowel die van de jezelf als die van andere mensen. Minder verwachtingen, meer vertrouwen. Zoals dat ik erop vertrouw dat ik over een tijd toch heerlijk in de Big Thunder Mountain zit 🙂

Have a Happy day

PS Ik las ook dit artikel over verwachtingen en vond het heel herkenbaar en handig.

3 reacties

 1. Bep schut schreef:

  Goed geschreven kind.❤️

 2. Nanny schreef:

  Heel herkenbaar verhaal Babette! Om iets mee te doen, zelf dus.

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je Nanny!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*