Gelukkig worden, zijn, blijven

Have a Happy Day

Opruiming

03 mei 2020

Foto via Pixabay

Het lijkt wel alsof iedereen aan het opruimen is. Het kan zijn dat je er nu (meer) tijd voor hebt, of – zoals in mijn geval – dat het je nu veel meer opvalt dat je zoveel zooi hebt nu je meer thuis bent, haha.

Eigenlijk zijn deze maanden vaak een periode wanneer ik juist meer spullen verzamel. Normaal gesproken is dit namelijk het rommelmarkt-seizoen! Het begint altijd op Koningsdag met de waanzinnige vrijmarkt hier in Winkelcentrum Woensel. Het eindigt op Pinksteren met onze eigen rommelmarkt in Uden, waar we ieder jaar staan met onze spullen. Een heerlijke traditie. Het lukt vaak om veel van onze spullen te verkopen en om niet met een hele hoop nieuwe dingen naar huis te gaan.

Het spreekt voor zich dat het dit jaar allemaal niet doorgaat. Het is jammer, maar natuurlijk zijn er veel ergere dingen. Met een beetje geluk, goed volgen van maatregelen en volhouden is er volgend jaar weer een nieuwe kans. Nu is er in ieder geval meer tijd voor opruimen. Nou was ik daar eigenlijk al best wel veel mee bezig het afgelopen jaar. In kleine stappen steeds weer wat dingen wegdoen. We wonen niet zo groot en we (vooral ik) hadden gewoon teveel spullen. En hoewel ik eigenlijk vind dat je nooit teveel kleren kan hebben; wat heb je er eigenlijk echt aan als je het niet draagt?

Ik merkte al snel dat er een essentieel verschil zit in de manieren van opruimen. Opruimen is niet alleen ‘het weer netjes maken’ of zorgen dat alles weer op de juiste plek zit. Dat is fase één van opruimen.. maar je moet echt al die kastjes en bakjes en kratten en weet ik veel wat open maken om te kijken wat erin zit. Anders verander je alleen hoe het staat en niets aan de zooi die erin zit. Dat je die rotzooi/spullen niet meer (zo duidelijk) ziet, wil niet zeggen dat het er niet meer is; er zit misschien alleen een iets mooiere verpakking omheen. Gesorteerde rommel is nog steeds rommel. Helaas.

Tja, dus dat is wat je ook doet. Je maakt alles open en er komt heel veel oude zooi tevoorschijn. Dingen die ik bijvoorbeeld bij een vorige verhuizing (ruim 4 jaar geleden) in een doos heb gedaan, netjes heb ‘opgeruimd’ en vervolgens nooit meer heb aangeraakt. Dus. Tijd om ook die dingen echt op te ruimen.

En ja, dit kun je natuurlijk ook toepassen in je eigen ontwikkeling. Steeds ga je toch een laagje dieper en een stukje verder. Ik vind dat soms frustrerend. Dan denk ik ‘Dit weer? Had ik deze fase niet al gehad?’ Nou, nee dus. Dat laatje moest ook nog open. Er komt steeds weer iets naar boven wat je ook nog moet opruimen. Op zich niet zo gek natuurlijk, want wanneer ben je nou echt ‘klaar’ met aan jezelf werken. Ik denk (en hoop!) nooit.

Soms is dat opruimen leuk en vind je misschien dingen van jezelf terug die je niet (meer) wist.  Soms doe je ook weleens een laatje open en wil je de inhoud het liefst meteen uit het raam gooien. Maar ja, verplaats je dan niet alleen het probleem? Het is verleidelijk om voor sommige dingen weg te lopen, maar er is geen echt ontsnappen mogelijk in deze quarantaine… Maar tegelijk ben je ook veilig, want je bent al in je eigen huis. Laten we er dan ook maar een echt thuis van maken, toch?

Wat ik ook merkte, is dat dingen die je jaren hebt bewaard en verzameld soms ineens makkelijk weg te gooien zijn. Nou ja, als er iets is veranderd dan. Ik heb voor mijn werk alles 10 jaar lang bewaard; aantekeningen, boeken, studieboeken, papieren, etc. En nu heb ik daar heel veel van weggegooid, want ik heb over een paar maanden een andere baan (daarover vertel ik in volgens blogs nog meer, maar nu even niet).

Sommige dingen deed ik makkelijk weg. Logisch, want ik ga ook weg. Maar ik heb ze al die jaren hiervoor vaak niet eens aangeraakt. Sterker nog, ik heb vaak gedacht ‘Waarom heb ik dit bewaard?’ Fijn en misschien heel nauwkeurig dat ik de aantekeningen heb van een werkgroep uit 2013, maar had ik ze echt nog nodig? De belangrijkste papieren die ik steeds gebruikte, zitten in mijn werktas en liggen niet in de kast. Of beter nog, die zijn grotendeels digitaal beschikbaar..  Maar nu had ik ‘toestemming’ om veel dingen weg te doen. Tja.

Ik ga niet zeggen wat je wel of niet nodig hebt, ik vind het zelf heel vervelend als iemand dat doet. Ik weet zelf niet eens precies wat ik nodig heb.. Heb ik 50 kleine bakjes nodig? Nee, maar het maakt me iedere dag blij als ik die zie staan op de plank in de keuken. Ik las pas ook op Instagram dat iemand zijn of haar kleren had opgeruimd. Maar niet gewoon als in ‘zomergarderobe erin, wintergarderobe eruit’ , maar op een andere manier. Ze keek niet alleen letterlijk wat nog paste, maar ook (en juist) wat figuurlijk nog bij haar paste. Sommige dingen zouden misschien nog wel mooi en ‘goed’ zijn, maar ze was het niet meer.

Er zijn altijd wel wat laatjes die je op kan ruimen, denk ik.  Of het nou gaat om laatjes in je kast of gedachtes in je hoofd. Het hoeft natuurlijk niet allemaal tegelijk, want dan weet je ook niet meer waar je moet beginnen. Ik zou er alleen maar meer van in paniek raken en vervolgens toch niets opruimen. Kortom meer rotzooi creëren.. en dat is juist niet de bedoeling.  En er is al chaos genoeg in de wereld, daar kunnen we niet altijd echt iets aan doen. Aan onze eigen chaos (gelukkig!) meestal wel. Soms moet je dingen grondig opruimen. Soms neem je definitief afscheid van dingen en voel je je lichter. Gelukkiger.
En soms, heel soms, vind je iets waarvan je niet eens wist dat je het kwijt was. En dat is misschien nog wel één van de mooiste vondsten die je kan doen. Daar kan geen rommelmarkt tegenop.

Have a Happy Day

3 reacties

  1. Bep Schut schreef:

    Weer mooi ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

  2. Karin Pasman schreef:

    Mooi Babette 👍🏼😄

  3. Nanny schreef:

    Dank je wel Babette voor ook weer adviezen! Ik ruim nog maar even niet op denk ik🥰. En je hebt ons ook wel weer heel nieuwsgierig gemaakt! Liefs!😍

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*