Gelukkig worden, zijn, blijven

Have a Happy Day

Opscheppen

29 september 2019

Foto van Rawpixel via Pixabay 

Het eerste waar ik aan denk bij het woord opscheppen is eten. Misschien zegt dat al iets over mij, haha. Althans, dat hoop ik ook een beetje. Ik vind opscheppen meestal één van de meest onaantrekkelijke eigenschappen van mensen. Niet te verwarren met enthousiasme of trots, uiteraard.

Ik weet nog dat ik een keer een date had (in het pre-husband tijdperk) en dat de jongen in kwestie al zijn prestaties ging opnoemen voor hij überhaupt vroeg wat ik wilde drinken. En weet je wat het ergste is? In plaats van dat ik dacht ‘nou, nou, nou.. dit is hem niet’ , dacht ik meer van; ‘oh jeetje, wat kan ik vertellen? Ik heb toch nog niets bereikt? En waar kan ik over opscheppen? Ik kan niets bedenken, want ik moet mijn buik ook al inhouden’. En meer van dat soort negatieve gedachten. Ik heb de hele avond niet veel gezegd; dan weet je dat het niet goed zit 😉

We leren op jonge leeftijd al dat opscheppen niet zo netjes is. Als kind kom je er nog wel mee weg (bijvoorbeeld als je je rapport laat zien of je zwemdiploma, of gewoon als je voor het eerst op de WC hebt geplast). Je wordt dan vaak ook nog uitgenodigd om te laten zien wat je kan; bijvoorbeeld een nieuw dansje van ballet of een liedje op school. Maar hoe ouder je wordt, hoe minder het wordt gewaardeerd dat je opschept over je eigen prestaties. Maar waar ligt dan de grens tussen opscheppen en het delen van je geluk/mooie dingen/positieve vibes? En wat is dan ‘gewoon’ enthousiasme of trots?

Ik zou willen dat ik hier een goed antwoord op had, of in ieder geval een duidelijk antwoord, haha. Want ik weet het niet echt goed. Het straalt er vaak vanaf als iemand iets deelt uit enthousiasme. Ik worstel er zelf soms ook heel erg mee; ik vind het al heel snel opscheppen. Ik merkte dat het de afgelopen week een stuk beter ging en wilde dat heel graag delen. Ik voelde weer zoveel positieve energie voor het leven; het overviel me eigenlijk een beetje. Maar iets hield me tegen om er veel mee te doen; hoezo zou ik nou ineens roepen dat ik veel stappen had gemaakt?

Ik deel veel makkelijker grappige of onhandige dingen. Bijvoorbeeld dat ik tijdens een happy moment op de vroege ochtend mezelf een compliment gaf dat het stukken beter ging, en vervolgens kattenbrokken in plaats van lijnzaad op mijn ontbijt strooide (ik had het meteen door, btw. Mav ook, maar die heeft gewoon haar deel ontvangen, haha).

Ik schreef al eerder een blog over het schuldgevoel als je iets ‘goeds’ overkomt. Dat schuldgevoel kan ik steeds beter loslaten, maar of ik echt alles echt deel zoals ik zou willen.. Nee. De positieve dingen dan met name, want ook kwetsbare dingen delen is een minder hoge drempel voor mij. Uiteraard niet bij alles, maar over het algemeen zeker wel.

En als ik toch eerlijk bezig ben; ik twijfelde ook over het plaatsen van een blog met dit onderwerp, omdat ik dacht; ‘ja, daar heb ik al weleens iets over gezegd… dus kan ik dat maken?’ Maar ik doe het wel, want ik vind het ook belangrijk om te laten zien dat je (of in dit geval ik) altijd nog aan het leren bent. Ik ben echt niet klaar met alles wat ik ooit schreef; work in progress. Want ik schreef bijvoorbeeld ook een blog over ‘ik mag niet klagen’ . Nou.. dat is nog steeds een uitdaging.

Is het dan opscheppen als het goed met je gaat en je daar iets over post? Als je het doet om jezelf beter te voelen dan andere mensen; ja, dan misschien wel. Als je iets post omdat je het gevoel hebt iets te bewijzen; misschien dan ook wel. Maar als je trots bent; waarom niet?

Ik deelde ook heel bewust dingen, zoals mijn nominatie op de longlist en shortlist van de AMA’s. Waarom zou ik dat niet delen? De vorige keer heb ik er zo (te) weinig van genoten; ik vond het allemaal veel te spannend met als topper uiteraard de dag van de uitreiking. Dus waarom zou ik het nu niet delen en er zelf ook meer van genieten? Het voelde op dat moment goed, maar ik vond het toch lastig toen iemand anders er iets negatiefs over zei..
Maar ik laat die reacties ook makkelijker los; Ik deelde het vanuit een positief gevoel en trots. Niet om op te scheppen of om mezelf boven een ander te plaatsen. En ik wil mezelf ook niet kleiner maken dan ik ben; ik ben ook trots dat ik genomineerd ben. En het was trouwens ook heel leuk om zoveel fijne reacties te krijgen trouwens; spreading joy.

Maar dat is het natuurlijk ook; wat doet het met jou als iemand iets deelt? Vind je het opscheppen als het iets is dat de ander bereikt heeft, omdat het iets is wat je zelf zou willen? Dat heb ik echt wel eens. Hoewel dat de laatste tijd eigenlijk echt steeds minder is. Ik ben vaker tevreden over mijn eigen leven en mijn eigen keuzes; misschien is dat nog wel de grootste winst van de laatste periode. En dat komt ook omdat ik meer accepteer dat ik nog HEEL VEEL te leren heb maar dat ook kán en wíl doen. Ik voel meer dat de wereld open ligt; en in plaats van dat het me bang maakt, maakt dat me nu steeds vaker enthousiast.

Het leven is niet iedere dag een ‘All you can eat’ buffet (om maar even door te gaan op mijn eerdere ‘het leven is geen zak Malthesers’) – aka je hebt niet ALTIJD ALLES. Dat kan bijna niet, althans zo denk ik erover. Een van de mooiste quotes vind ik dan ook; ‘You can do anything, but not everything.’.  Ben ik het mee eens. Want ook bij zo’n buffet is het de kunst om in al het overdadige aanbod de dingen te kiezen (en op te scheppen 😉 ) die jij lekker vindt en waar je echt zin in hebt.

Delen, live of online, is niet perse nodig natuurlijk, maar je hoeft jezelf ook niet kleiner te maken dan je bent. Echt niet. ‘ Opscheppen’ (of hoe je het dan ook kunt noemen) is niet altijd dat je je beter of meer voelt dan andere mensen; je voelt je gewoon een stuk beter over jezelf.
Althans; dat geldt voor mij weer steeds vaker 🙂

Have a Happy Day

 

4 reacties

 1. Nanny schreef:

  Wat is dit weer een mooi stukje om te lezen. Onderscheid tussen ‘opscheppen’ en delen wat je kunt, bezig houdt, is best lastig. Maar je bent er goed in geslaagd om mij dit te laten zien. Dank je. Liefs voor jullie van ons 🙋🙋‍♂️

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je wel!! liefs

 2. Bep Schut schreef:

  Goed geschreven. ❤️❤️❤️

  1. Have a Happy day schreef:

   ❤️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*