Gelukkig worden, zijn, blijven

Have a Happy Day

Pauze

02 juni 2019

   Foto: Pixabay

Ik had eigenlijk bedacht dat ik pas weer een blog ging plaatsen als ik kon zeggen; nou gelukkig, de pauze is voorbij. Niet dat ik het wil ontkennen of net doen of er niets is gebeurd.. maar ik dacht gewoon; daarna schrijf ik wel weer een blog. Als een soort afsluiting en samenvatting; ik heb even een verkeerde afslag genomen maar nu ben ik weer volop weg nog meer Happy. Zoiets. Maar hé, zo makkelijk is het helaas niet. En hoewel een pauze klinkt als een keuze (of zoals iemand zei.. oh dan heb je lekker vakantie..) was en is dat het niet echt. Want deze pauze is (was) hard nodig; veel harder dan ik eigenlijk zelf dacht en wilde toegeven.
Mijn lichaam en ik zaten even niet helemaal op een lijn. Een schets van de situatie;

Lichaam: Doe even rustig. Je maakt je heel druk om zo ongeveer alles en ontspant niet meer.
Babette: Is goed. Doe ik. Komt goed.
Lichaam: Ik maakt geen grapje.Je hoeft niet alles alleen te doen. Geef je grenzen aan. En niet alleen mopperen.
Babette: Komt goed. Komt wel. Eerst even nog dit.
Lichaam: Seriously. Kappen met dit gedoe. Doe even chill. Stop.
Babette: Ehm, hoe dan? Dat kan niet hoor. Ik moet nog blablablabla etcetcetc
Lichaam: Error.
Babette: Huh?
Lichaam: ERROR.

Ik maak er nu iets grappigs van, maar het was (en is) echt naar. En onvoorspelbaar. Dat vond ik nog het aller, allervervelendst. Ik doe graag dingen. Veel dingen. Tegelijk. En wil graag helpen. Werken, zingen, hardlopen, schrijven, love it. En als het dan even niet meer gaat hoe je wilt, wat doe je dan?

Ik voelde, nou ja, voel me vooral kwetsbaar. Dat is zo ironisch/confronterend; ik heb zo hard gewerkt en me zo druk gemaakt om van alles en nu moet ik toch verplicht loslaten. Want de pauze is nog niet voorbij en ik heb geen idee hoe lang het nog allemaal gaat duren.
En ook niet wat het me gaat opleveren; want dat het me iets gaat opleveren weet ik zeker. Maar dat maakt me tegelijk ook onzeker; want ik wil ook dat het iets oplevert; maar wat dan?.. geen idee. Dus dat vraagt ook weer om vertrouwen;  in de tijd, in mezelf en in het leven/universum. Jeeminee.

Ik kreeg als advies ook om leuke dingen te doen.. nou weet je, dat voelt ZO gek en dubbel. Hoezo leuke dingen doen? Mag dat dan wel? Kan dat dan wel? Wat zou iedereen dan denken? Oh, blijkbaar kan ze niet A doen, maar ik zie haar wel B, C en D doen? Tot de huisarts zei; Ehm, mevrouw Pasman, misschien moet u gewoon even luisteren naar uw lichaam. De rest komt wel. Doe even niets. Het mag. Echt.

Dus. Het schuldgevoel kan ik gelukkig steeds meer loslaten. En qua leuke dingen doen; het is eigenlijk minder leuk als het ineens zoveel meer energie kost en je concentratie veel lager is.. En je wilt dan ook nuttige dingen doen want.. dat moet dan van jezelf.. zucht. Het duurt even voor je al dat soort dingen af kan leren. Als het lukt blog ik er vast weer over, haha. Gelukkig kan en wil ik wel weer lekker bloggen; ik heb er zin in. Het voelt ook goed om juist dit ook te delen (en doodeng, spannend en kwetsbaar, maar dat geheel terzijde).

Een van de dingen die ik ben blijven doen is mijn grote liefde musical; ik speel dit seizoen mee in Hairspray. (Dat voelde uiteraard eerst ook dubbel; kon ik dat wel maken om te doen? gaan repeteren? en het advies luidde; Ja. doen.)  Dat ik van die repetitie dan twee dagen extra brak(ker) ben en van tevoren moet plannen om energie te sparen is dan maar even zo in deze fase. Die energie komt vast weer terug over een tijdje. En mocht iemand nu denken; nou, nou, dat zal toch wel meevallen? Ben je daar dan zo moe van? Dat had ik waarschijnlijk ook gedacht voor dit hele pauze gedoe. Niet dat ik het niet zou snappen of serieus zou nemen, maar je denkt gewoon; dat moet toch kunnen? Hoezo kan dat dan ineens niet meer? Klopt, dat moet ook kunnen, maar zo werkt het op dit moment even niet.

Goed, dus.. Ik wilde het graag delen en gewoon weer lekker bloggen. En ja, natuurlijk is het niet zomaar een pauze maar ben ik ‘gewoon’ overspannen of overbelast. Ik ontken dat zeker niet, maar vind pauze een mooi woord om deze periode ook te omschrijven. Overspannen geeft me voor nu te veel het gevoel dat ik iets ‘fout’ heb gedaan, terwijl ik het moment ook wil zien als een moment van bezinning en resetten overigens zonder daarbij de verantwoordelijkheid alleen buiten mezelf te leggen.

Dus.. op naar rust, mooie ideeën en inspiratie en heel veel happy dagen. Oh, en blogs.

Dank je wel voor het lezen van deze blog, echt.

Have a Happy day

19 reacties

 1. Wies schreef:

  Mooi Babette! Ik gun je de pauze <3

  1. Have a Happy day schreef:

   <3 <3

 2. Karin schreef:

  Heel veel liefs en sterkte voor deze moeilijke en spannende tijd. Ik hoop dat je nog heel veel mooie en inspirerende blogs gaat schrijven en dat dan ook met veel plezier en voldoening 🤗. Je lezers geef je elke keer weer een mooi shotje vitamine L en dat is fijn. Dat je dat doet. En ook voor ons als lezers is iets dat we moeten accepteren: dat het leven niet zo maakbaar is als we wel willen. En nu stop ik maar want dit lijkt ook wel een blogje te worden, haha 😉

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je wel!

 3. Karin schreef:

  Topper! Knap om je bloot te geven, dat is dapper, kwetsbaar en ongelooflijk stoer! Jezelf op de eerste plaats zetten, wat anderen daar ook van vinden! Ik kan er alleen maar veel respect voor hebben, love you kanjer! X

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je wel Kaat <3

 4. Maddy schreef:

  Heel knap dat je dit deelt en goed dat je nu even voor jezelf kiest, ook al heb je misschien geen andere keus meer op dit moment. Het is zo makkelijk om te lang te ver te gaan en dan voel je je schuldig en raak je gefrustreerd, maar het is dan even niet anders. Dus neem die pauze en daarna zie je maar weer. Het komt allemaal goed. <3 Sending virtual hugs your way.

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je Maddy!! liefs en knuffels (ook voor Lux :))

 5. Ingrid schreef:

  Lieve Babette, wat knap dat je er zo openhartig over kan schrijven. Ik wens je heel veel ‘pauze’ toe, en aangezien dat makkelijker lijkt dan het is… Wens ik je vooral heel veel wijsheid en kracht toe! 🍀

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je Ingrid, hopelijk tot snel!!

 6. Erik schreef:

  Bab! Lees het nu pas… Vervelend, maar goed dat je het nu toelaat! Neem de tijd…

 7. Nanny schreef:

  Lieve Babette, ik lees dit nu pas, even geen erg in gehad. Wat goed dat je dit delen kan. Neem de tijd, je komt er vast sterker uit! En geniet van het spelen in de musical. Wij komen kijken als het kan. Ik zit onder de hand op tv Gelderland de beklimming van de Alpe D’Huez te kijken. Heel veel sterkte en succes! Knuffel van ons!

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je Nanny, liefs xx

 8. Kristel schreef:

  Dikke kus voor jou! Hopelijk kun je beetje bij beetje weer je balans vinden! Voor nu: neem die welverdiende pauze.

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je Kristel X!!

 9. Elvera schreef:

  Wat knap dat je dit deelt Babette. En hoe herkenbaar ook 🙈
  We hollen maar door en willen alle ballen in de lucht houden. Tot ons lijf zegt, ho wacht eens even….
  Hier net zo, helaas.
  Dikke knuffel voor jou

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je Elvera, knuffel en liefs!

 10. Julia van K. schreef:

  Dank je wel Babette voor het delen! Ik lees je blog achterstevoren 🙈
  Mooie naam heb je het gegeven, een pauze. Dat is het ook.
  Als je geen kleine pauzes neemt (je zelf gunt) dan moet je maar de grote nemen…. ik heb het over mij. Ik heb het net gerealiseerd……
  6 jaar geleden had ik er eentje moeten nemen. En het voelt alsof ik weer aan een toe ben, helaas. Heb ik er niets van geleerd ….?
  Ik heb daar zo veel moeite mee, met niks doen, relaxen… ik weet theoretisch hoe dat moet..
  Ik weet dat het goed gaat komen! Dus nog even geduldig op wachten, hè
  X

  1. Have a Happy day schreef:

   Hallo Julia!
   Dank je voor je reacties, ik snap helemaal wat je schrijft.. ik ben nu dan overspannen thuis, maar heb in de voorgaande jaren (veel) vaker momenten gehad dat ik eigenlijk wist dat ik iets anders moest doen of meer rust moest nemen maar het toch niet deed. Nu gaat het een stuk beter, maar vind het ook spannend hoe het allemaal verder gaat.
   Heel veel liefs xxx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*