Gelukkig worden, zijn, blijven

Have a Happy Day

Schrikken

01 november 2020

Foto via Pixabay

Ik kan me niet herinneren dat ik vroeger als kind aandacht had voor Halloween. Het was iets wat ik kende uit Amerikaanse films, maar hier in Nederland gebeurde er vrij weinig. Het klonk altijd wel interessant; langs de deuren gaan om snoep te scoren, maar de rest trok me niet. Het verkleden kon ik nog wel waarderen maar enge spookhuizen, horrorfilms en geestenverhalen? Nee dank je wel.

Ik heb geen plezier aan mezelf expres bang laten maken. Ik kan prima een spannende film kijken, graag zelfs, maar een film met van die echte schrikmomenten.. brrr. De kans dat ik er ‘s nachts wakker van lig of nachtmerries van krijg is zeer groot. Na de eerste aflevering van Stranger Things werd ik midden in de nacht gillend wakker. Ik zou echt willen dat ik overdreef, maar nee. Het is niet mijn ding.

Een van de ergste ervaringen hiermee (aka trauma’s) heb ik opgelopen tijdens mijn studie tijd in Amsterdam een kleine honderd jaar geleden. Ik studeerde Film- en Televisiewetenschappen en ging eigenlijk vrijwel iedere week naar de film. We moesten verplicht films kijken vanuit de opleiding in het filmmuseum in het Vondelpark (dat was echt mega cool), maar gingen ook vaak naar de bioscoop. We bleven best wel bij met nieuwe films, maar toch had ik op die bewuste avond geen idee waar de film over zou gaan. De regisseur had een ingewikkelde naam en ik dacht, het zal vast wel goed zijn.

We gingen naar de late voorstelling op een gewone doordeweekse avond en gingen er goed voor zitten. De film begon en ik dacht.. oh, dit is best spannend. Maar het was ook met Bruce Willis, hoe erg kan het zijn? Nou… als je dan bij the Sixth Sense zit; best wel eng. Jeeminee, de rillingen lopen me nog over mijn rug. De filmervaring was heel goed, maar ik was zo ontzettend bang.. dat gevoel is echt een paar dagen om me heen blijven hangen. Die nacht sliep ik meer dan slecht. Sterker nog, ik durfde bijna niet te gaan slapen. Voor het eerst was ik er helemaal niet blij mee dat ik een kamer helemaal voor mezelf had in de studentenflat.

Maar goed, tegenwoordig durf/kan ik ook gewoon te zeggen dat ik dingen (te) spannend vind. Ik heb er gewoon meer last dan plezier van. Een keer het spookhuis in dat gaat nog wel, maar ik ga echt niet meer voor mijn plezier een enge film kijken. Ik vind het altijd overigens ook heel fijn als iemand me van tevoren waarschuwt voor een schrikmoment in zo’n film/serie. Dat haalt een beetje de stress weg.

Toen ik het idee kreeg voor deze blog (nav een ietwat slecht getimed zapmoment en ik me rot schrok door een enge scene in een enge serie), besefte ik me ook hoe diep mijn angst voor schrikken zit. De angst voor het onverwachte en de behoefte om controle (of op zijn minst overzicht) te hebben op een situatie. Het is niet zo dat ik een eng moment niet aankan. Ik bedoel iedere ochtend op de weegschaal is het ook weer spannend.. maar ik heb er gewoon geen lol aan. Ook niet aan dat wegen, haha, maar dat terzijde. Ik heb ook lang moeten zoeken naar een prettig geluid voor mijn wekker; want ik kon er dus oprecht tegenop zien om uit mijn slaap te worden gerukt. Vroeg opstaan is over het algemeen geen probleem, maar zo wakker schrikken wel. Overigens heeft dat probleem zichzelf ook opgelost, want ik ben eigenlijk dankzij Snack iedere ochtend voor de wekker wakker. En luid gespin is een prima geluid voor de vroege ochtend (mits het na 6 uur is overigens).

Er zit ook een hardnekkige behoefte aan het overzicht/controle willen hebben, en precies dat heb je natuurlijk bij een schrikmoment niet. Ik ben vast niet de enige die dit heeft. Als je bang bent om bang te worden.. dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Dus dat is een mooie les om mee te nemen op deze ietwat grijze zondag. En tijdens mijn volgende weegmoment of spannende serie kijken 😉

Have a Happy Day

 

2 reacties

  1. Nanny schreef:

    Hou ook niet van spannende film! Leven is al spannend genoeg. Liefs voor jou en Robin, 🙋‍♀️🙋‍♂️🥰

    1. Have a Happy day schreef:

      Dank je wel! Liefs Babette

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*