Gelukkig worden, zijn, blijven

Have a Happy Day

Slaapverwekkend

09 februari 2019

  Pepper (een van de katten van mijn ouders) toen ze nog een (sleepy) kitten was  

Ik ben over het algemeen niet echt een goede slaper. Dat was vroeger al zo. Zoals mijn moeder zegt; ik was een ‘wakkere baby’ en sliep overdag amper. Ik mag eigenlijk niet klagen want ik ben gezond en 7 uur slaap haal ik meestal wel. (Oh, en over klagen gesproken, ik deed in de Mindset Reset een challenge om 24 uur lang niet te klagen. Nou…  dat was me wat. Daar kom ik in een volgende blog graag op terug ;)) Ik val best makkelijk in slaap, maar heb meestal wel een overvol hoofd aan het einde van de dag. Dan vind ik het een uitdaging om lekker rustig in slaap te kunnen vallen. En als je happier wilt worden, zijn en blijven… kan goed, of in ieder geval beter, slapen daarbij helpen. Want het blijkt echt zo te zijn dat het leven als minder leuk wordt ervaren als je (te) weinig slaapt.

Als kind vond ik slapen al iets intrigerend en vroeg me regelmatig af wat er dan toch gebeurde als je slaapt? En waarom heet het in slaapn vallen? Hoezo groeide ik wel in mijn slaap maar gebeurde er met Doornroosje 100 jaar niets? En waarom moest ik eerder naar bed dan mijn ouders? Slapen was een mysterie. Nog steeds eigenlijk. Oké, je hebt slaap nodig; te weinig slapen heeft een nadelig effect op je gezondheid. Zo kun je met een slaaptekort meer last krijgen van stress, je wordt sneller ziek en je kunt er zelfs dikker van worden.

In mijn zoektocht naar happier wakker worden vond ik ook heel veel handige tips om beter te kunnen slapen. Iedereen kent vast wel de meest genoemde tips zoals op een vaste tijd naar bed gaan, op een vast moment weer opstaan, geen beeldschermen voor je naar bed gaat… Ik deel een paar fijne tips;

 • Lees een boek
  Aangezien mijn telefoon nu niet meer in de slaapkamer ligt, althans in ieder geval niet binnen handbereik moest ik iets anders verzinnen om de plaats in te nemen van een instagram scroll sessie. Dat moet natuurlijk niet perse, maar ik vind het altijd heerlijk om nog even een relaxmomentje te hebben als ik naar bed ga. En wat is er dan eigenlijk fijner dan een goed boek lezen? Dat is overigens ook fijn voor mijn ‘een boek per maand’ voornemen. (Mocht iemand nog goede boeken tips hebben, ik hoor het graag!)
 • Zorg dat je warme voeten hebt
  Ik denk dat veel vrouwen dit herkennen; koude voeten in bed. Het is zo dat je lichaam afkoelt als je gaat slapen, maar meestal zijn vooral mijn voeten (vooral mijn rechtervoet – het is een mysterie) altijd erg koud. Ik draag altijd sokken in bed in de wintermaanden* (van september tot en met april ;)) maar dat helpt niet altijd voldoende. Soms ga ik heel even onder een warme douche voor ik naar bed of hou ik alleen mijn voeten even onder de warme straal. Werkt prima.
 • Ga op reis
  Niet echt natuurlijk, nou ja..  niet net voor het slapen gaan. Ik bedoel meer in je mind.  Soms komen er  allerlei gedachtes op in mijn hoofd als ik naar bed ga. De hele dag komt dan nog een keer voorbij.. Ik ga dan vaak heel bewust in gedachten naar een (voor mij)  fijne plek. Bij mij is dat vaak Texel. Dan stel ik me voor dat ik daar ben, heerlijk op het strand in de zon. Soms is alleen die gedachte al genoeg om in slaap te vallen. Het helpt mij, vooral als piekeren op de loer ligt, om heel gedetailleerd te bedenken hoe mijn omgeving eruit ziet, wat heb ik aan, wat heb ik bij me etc.
 • Drink thee
  Ik drink graag thee voor het slapengaan. Iets lekker chills zoals kamille thee. Maar ik drink (en husband ook) ook graag , verse gember thee, avondmelange of Sleepytime. Allemaal lekker en rustgevend. Andere smaken en kruiden die vaak genoemd werden; lavendel, rooibos of valeriaan.
 • Doe een ademhalingsoefening
  Ik vind mediteren heel fijn, maar ook een beetje moeilijk. Tot ik erachter kwam dat het helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn en je bijvoorbeeld ook gewoon bewust op je ademhaling kan letten om goed te ontspannen. En he, dat kan ik. Ik zag op een video van Gabrielle Bernstein over angst de volgende oefening; Vier tellen in ademen, vier tellen vasthouden, vier tellen loslaten. Zo simpel is het. En het werkt echt heel fijn, voor mij in ieder geval.

Er werd overigens ook een aantal keren iets gezegd over het slapen met je huisdier in bed. Het wordt zowel afgeraden als aanbevolen. Tja, ik vind dit een lastige discussie. Nou ja, lastig, ik slaap al mijn hele leven met een of meerdere katten in bed, dus het lijkt me duidelijk aan welke kant ik sta. Mav slaapt vrijwel iedere nacht bij me, op mijn voeten. Ik vind het altijd raar als ze er niet is. Soms komt Velvet ook. Lola niet, die heeft wel iets beters te doen.

Komend weekend slaapt er geen kat bij ons, want wij gaan dan een heerlijk nachtje weg. Even ertussenuit samen en lekker genieten! Ik vind het altijd zo leuk om in een hotel te slapen, voelt altijd als een cadeautje. Ik kijk er nu al naar uit; heerlijk door de stad, wandelen, lekker eten, in een warm bad en vooral heerlijk slapen 🙂

Welterusten voor straks, fijn weekend!

Have a Happy day 

Wil je meer lezen?
Waarom is slaap belangrijk
Slapen is super interessant

Een reactie

 1. Bep schreef:

  Mooie blog.. geniet van jullie uitje ❤️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*