Gelukkig worden, zijn, blijven

Have a Happy Day

Telefonisch

14 november 2020

Mijn eerste mobiele telefoon in 1999 

Deze blog gaat over iets waar ik me soms best een beetje voor schaam. Ik heb er al een aantal keren een halve blog over geschreven, maar steeds bedacht ik toch weer een reden om het niet te doen. Want als ik er een blog over zou schrijven geef ik het toe… Oké, hier gaat ie; ik ben Babette en ik heb een ongezonde relatie met mijn telefoon.

Noem het een slechte gewoonte, een verslaving of nog iets anders; ik ben te veel met mijn telefoon bezig. Ik scroll, klik en like wat af; met name Instagram is één van mijn absolute favorieten. Kattenfilmpjes, recepten, inspiratie voor armbanden, mooie quotes en nog veel meer waarvan ik niet wist dat ik er op zat te wachten. Het zit zo diep in mijn dagelijkse routine dat ik me soms echt rot schrik van mijn schermtijd. Dit is al een tijdje zo. Ik heb ook al geprobeerd om een soort timer-app op mijn telefoon te zetten. Maar ja, het fijne aan zo’n app is ook dat je hem er ook weer zo af kan halen.. Wat ik na één dag al deed, want ik dacht; 4 uur?? Nee joh, dat kan toch niet..

Nou.. dat kan dus wel. Ik zou willen dat die betreffende dag een uitzondering was, maar volgens mij was het gewoon gemiddeld. Slik.

Op werkdagen is het aantal telefoonuren nog wel te overzien. Maar ook (juist) als ik moe ben, scroll ik soms ineens een half uur door Instagram terwijl ik ‘alleen even iets op wilde zoeken’. Dat gebeurt vaak. Want iedere keer als ik iets bedenk, heb ik mijn telefoon alweer in mijn handen. Dat is super handig, maar ik ben dus ook één van die mensen die in een restaurant tien (of vijfduizend, ik weet het niet) keer haar/zijn telefoon pakt.

Aan de andere kant kan ik er ook oprecht en intens van genieten. Het inspireert me op bepaalde momenten ook; al die leuke en fijne dingen. En mijn telefoon is ook een vast onderdeel van mijn administratie; het is min of meer mijn agenda, dagboek en administratie.

Maar goed, na deze ietwat lange introductie, kom ik toch tot mijn punt. Ik besefte me na de honderdste TikTok-video dat ik het niet meer fijn vond. Ik was het eigenlijk gewoon zat.. waar zat ik eigenlijk naar te kijken? En vooral, waarom? Afgelopen week was ik namelijk ziek en dus (nog) meer thuis. Ik had eigenlijk weinig energie om veel dingen te doen en zat vooral te Netflixen, veel te scrollen op Instagram, en video’s te kijken op Facebook. Ik voelde me een beetje futloos, maar door die hoge dosis social media voelde ik me niet beter. Het was geen inspiratie. Het was een soort overkill aan informatie en ik was er gewoon even klaar mee.

En vooral; ik voelde me steeds minder goed over mezelf. Natuurlijk heb je dat wel vaker als je veel fijne dingen voorbij ziet komen, bijvoorbeeld doordat je ziet dat iemand in je omgeving veel is afgevallen is en jij hebt net een zak chocolade pepernoten opgegeten, terwijl je ook weet dat je spijkerbroek eigenlijk al niet meer past (natuurlijk is dit voorbeeld niet op waarheid gebaseerd, natuurlijk niet 😉 ). Maar door deze overkill en mijn ietwat gammele gestel, was ik er klaar mee.

Ik ging er over nadenken (nou ja, ik besteedde er een nachtelijke piekersessie aan..) en ik besefte me dat ik social media te veel en te vaak gebruikte als een soort van spiegel.. Maar het gaat natuurlijk helemaal niet over mij. Sterker nog, het is gewoon een raam waardoor je de wereld kunt zien.

Dat zorgde voor een beter gevoel. En.. ik voelde me de afgelopen dagen gelukkig ook steeds beter. Ik besefte me dat het ook gewoon tijd was om beter te worden. En dit keer niet alleen qua gezondheid. Want weet je, de opmerking van Brene Brown ‘Je moet zwemmen om te leren zwemmen’ voelt meer waar dan ooit. Het is tijd om gewoon weer een stapje vooruit te maken. Nog een keer op pad, misschien probeer ik weer een andere route, who knows. Het klinkt misschien een beetje vaag, maar zo voelt het ook nog in mijn hoofd.

En nee, dit voelt ook niet echt als het beste jaar. Maar ja, voor wie eigenlijk wel? Ik heb vooral zin om nieuwe dingen te leren en om dat zelfvertrouwen weer meer ruimte te geven. Ik ben dit jaar allerlei dingen gestart en niet alles is gelopen zoals ik wilde of hoopte. Dat vind ik soms lastig, maar het levert vooral ook het gevoel op dat ik (weer) vaker tevreden wil zijn met dat wat er nu is. Dat lijkt me een heerlijk gevoel om weer vaker te hebben.

En ja, het zou heerlijk en superfijn zijn om bijvoorbeeld weer te kunnen zingen, optreden en voluit de wereld in te gaan. Maar het is nu nog even zo. We deden pas overigens als alternatief een online musical-bingo met On Stage en dat was echt zó heerlijk. Hoe leuk om te voelen dat je zelfs na een lange tijd EN bij het digitaal samenkomen nog zo’n fijne band kan hebben. Ik hoop echt dat we begin volgend jaar weer kunnen starten. Zingen is zo fijn en een heerlijke uitlaatklep. Bovendien is het zo’n fijne groep mensen die ook heel veel energie geeft. En ik heb gewoon zoveel zin om aan de slag te gaan met Sweeney Todd 🙂

Het is gewoon ook fijn om af en toe even bewuster om je heen te kijken in plaats steeds op/in je telefoon te zitten. Ik moet wil mezelf daar vaker aan herinneren. Want je leven is gewoon van jou, en dat is een mooi gevoel toch? Ik neem me voor om vaker mijn telefoon gewoon even weg te leggen. En ja, ik ben ook met een haakproject begonnen zodat ik mezelf afleid van de impuls om de telefoon te pakken. Het werkt best goed. Het afleiden dan, het haakproject laat nog te wensen over 😉

Dus.. bewuster bezig zijn met je telefoon. En vooral door het raam heen kijken; naar buiten en naar binnen.

Have a Happy Day

2 reacties

 1. Nanny schreef:

  Als je het zelf ervaart dat je teveel met je telefoon bezig bent, dan moet je er wat meedoen.
  Maar ik lees veel en doe spelletjes en kijk teevee. Zolang je het zelf fijn vindt en je omgeving niet al te veel moppert, en dan nog, je kiest zelf!
  Maar ik heb je stuk weer met plezier gelezen! Liefs voor jullie van ons!
  Nanny en Bas

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je wel Nanny! liefs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*