Gelukkig worden, zijn, blijven

Have a Happy Day

Wakker worden

03 februari 2019

    Deze foto maakte ik afgelopen september tijdens een rondje hardlopen in Lommel 

Ik heb over het algemeen weinig moeite met wakker worden. Ik vind vroeg opstaan geen probleem en slaap zelden langer dan 8.00. Ik noem mezelf ook een ochtendmens, maar vroeg me zo tijdens het schrijven van deze blog eigenlijk af of dat wel echt bestaat. Ik ging op onderzoek* uit (*google) en het blijkt echt zo te zijn. Er zijn heel veel artikelen en onderzoeken naar gedaan. Ik vond het overigens een eyeopener dat er maar heel weinig echt uitgesproken ochtend- of avond mensen zouden zijn. Ik dacht altijd dat je het een of het andere was. Maar ongeveer 60 tot 80 % van de mensen (de percentages lagen wat uit elkaar in de verschillende onderzoeken) zit ergens in het midden. Als je het leuk vindt; ik vond deze test waar je kan onderzoeken wat je bioritme is. Ik scoorde 48 punten ofwel; ‘Meer ochtend dan avond mens’.

Dat klopt want ik hou het allermeeste van de vroege ochtend, in het weekend vind ik het bijvoorbeeld heerlijk om vroeg te gaan hardlopen. Er is dan bijna niemand op straat en de wereld lijkt nog te slapen. (Dat is waarschijnlijk ook vaak zo om 8.00 op zondagochtend :)) Het voelt dan een beetje alsof de wereld van mij is. Ik kom dan vaak heerlijk fris (nou ja, in mijn hoofd dan ;)) thuis. Een goed begin van de dag. Maar…op werkdagen ziet mijn ochtend er heel vaak niet zo relaxed uit. Ik sta meestal rond 6.15 op en heb vaak het gevoel dat ik pas echt adem haal als ik een uur later in de auto stap. Niet fijn, want wie wil er zijn dag nou starten met alleen maar haasten..

Ik denk zelf ook weleens.. heb je echt een uur nodig? Wat doe je dan allemaal? Ehm.. van alles. Eerst al die katten voeren, douchen, aankleden, opmaken, ontbijten, lunch klaarmaken, nog even was vouwen, iets opruimen etc.  Moet dat allemaal perse? Soms. Soms niet. Ik heb (zonder enige vorm van sarcasme) zoveel respect voor mensen die ook nog kinderen hebben die aangekleed en gewassen moeten worden. Hoe doe je dat? Seriously, hoe doe je dat? En ik geloof echt in de spreekwoorden; een goed begin is het halve werk, de morgenstond heeft goud in de mond etc. Dus… ik zocht en vond heel veel informatie over het maken van een goede (en dus meer happy) start van de dag. (Overigens vond ik veel informatie  over een goede start van de dag, maar ook over het belang van slaap, dromen etc. Deze onderwerpen komen zeker aan bod in volgende blogs).

Een aantal fijne tips  rondom happier wakker worden;

 • Telefoon uit de slaapkamer
  Dat geeft rust want vaak is het je eerste reflex om je telefoon te pakken als het alarm afgaat. Ik maak(te)  me daar vaak schuldig aan. En dan maar meteen even te checken of je nog appjes hebt, wat voor weer het wordt, is er eigenlijk nog nieuws, zijn er nog schattige katten op instagram.. Als je eerst even rustig wakker wordt en niet meteen overstelpt wordt door informatie van buitenaf, is dat rustiger. Je blijft iets dichter bij jezelf en hebt de kans om in je eigen flow wakker te worden.
  Ik probeerde deze maatregel nog tegen te gaan met het argument; ‘Mijn telefoon is ook mijn wekker.’ Maar er blijken dus ook gewoon echte wekkers te bestaan 🙂
 • Niet meer snoozen
  Ik snooze nooit (seriously) maar deze tip kwam echt heel vaak terug. Niet snoozen. Nooit. Als je wakker bent, ga je er meteen uit. Ook als je wakker wordt voor de wekker. Met of zonder frisse tegenzin. Op deze manier start je fitter, je productiviteit is hoger en je voelt je happier.
 • Zorg dat wakker worden iets relaxed is (of beter.. zo relaxed mogelijk)
  Oke, lastig want als ik wakker wordt van de wekker vind ik dat vooral heel heftig qua geluid. Maar.. als je bijvoorbeeld wakker wordt met je favoriete muziek is dat al veel rustiger. Ik heb het geluid van de wekker aangepast naar een zacht en vriendelijker geluid. Het kan ook relaxed werken als je je iets fijns of aangenaams ziet als je wakker wordt, zoals een mooie foto op je nachtkastje, een poster of schilderij. Of in mijn geval; Mav.
 • Maak er iets leuks van
  Dat kan voor iedereen iets anders zijn. Ik heb extra lekkere douchegel gekocht waar ik heel blij van wordt. Ik maak iedere ochtend een heerlijke thee voor onderweg in mijn fijne ‘I choose to be happy’ meeneembeker. Geeft me iedere dag een soort vakantiegevoel. Drink bijvoorbeeld extra lekkere koffie, luister naar je lievelingslied, kook een lekker eitje etc. Denk bijvoorbeeld ook aan de leuke dingen die je op deze nieuwe dag gaat doen, waar heb je zin in? Waar wordt je blij van?
 • Neem tijd voor je ontbijt
  Dit is iets wat ik lastig vind, ik ‘moet’ al van alles doen en ontbijt schiet er dan bij in. Ik neem dan te vaak snel iets kleins al staand in de keuken of erger nog, ik ontbijt in de auto op weg naar mijn werk. Ik probeer nu iedere ochtend te ontbijten met een snel en voedzaam gerecht(je) met in ieder geval vers fruit (meestal een kiwi). Het is echt zo dat een goed en rustig ontbijt je helpen om je dag met energie te starten.

En dat laatste ga ik zometeen uitgebreid doen 🙂 Ik heb er een heerlijk rondje hardlopen op zitten (bijna 6 kilometer en niet gehuild of gevloekt) en ga nu een eitje koken. Heerlijk wakker worden op deze zondag. Mocht iemand nog goede of leuke tips hebben om fijn(er) wakker te worden, hoor ik het graag! Een hele fijne zondag allemaal,

Have a Happy day  

8 reacties

 1. Bep schreef:

  Wat een superleuke blog. En leerzaam. Fijne zondag❤️

  1. Have a Happy day schreef:

   XXXX

 2. Anita schreef:

  een tip die ik ooit kreeg: doe maar 1 ding tegelijk. Dat vond ik een lastige. Maar wel een fijne als het lukt.

  1. Have a Happy day schreef:

   Snap het! Klinkt heel goed 🙂 maar dat is voor mij ook een grote uitdaging..

 3. Nanny schreef:

  Weer mooi geschreven, Babette! Heb er ook over nagedacht. Denk dat ik een ochtenmens ben, maar wel met lichte verschuiving naarmate ik ouder word🥰. De tips heb ik niet zo nodig want die doe ik al. En is toch ook misschien voor iedereen wel verschillend. Mijn complimenten weer!

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je Nanny!

 4. Femke schreef:

  Heel leerzaam weer! Maar inderdaad seriously haast onmogelijk met kids. Maar de telefoon de slaapkamer uit, ik neem het me nu al een half jaar voor maar ik ‘vergeet’ steeds een wekker te kopen. Mijn psyche houdt me onbewust tegen, toch verslaafd vrees ik…

  1. Have a Happy day schreef:

   Heel herkenbaar! Ik vind dit ook ZO lastig.. ik ben het gewoon zo gewend. Ik ben nog niet gewend aan de andere wekker, haha 🙂 X!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*