Gelukkig worden, zijn, blijven

Have a Happy Day

Wat zeg ik nu weer (niet)

14 september 2019

mijn nieuwste (en bijna complete ;)) visionboard 

Zoals ik in mijn vorige blog al schreef; ben ik weer steeds meer de draad aan het oppakken en mijn ritme aan het zoeken. Het is een uitdaging, want sommige ‘oude’ valkuilen liggen nog altijd op de loer. Altijd. Het is niet zo dat ik nu ineens de overtuiging heb dat ik alle wijsheid heb, en dat ik alles anders kan en zal doen. Ik kan me bijvoorbeeld nog steeds heel druk maken als ik iets (onbedoeld) gezegd heb wat onhandig is. Of als ik juist iets niet gezegd heb wat wel handig is. Het hoeft niet eens echt zo te zijn, het kan ook alleen gebaseerd zijn op mijn gevoel naderhand. Het kan echt van alles zijn: van een grapje wat niet goed viel, tot een onuitgesproken compliment, tot een iets te scherpe opmerking.

Het gaat eigenlijk meestal niet eens om de hele zware dingen, maar toch kan ik dan soms wakker liggen om vervolgens een heel gesprek te analyseren. Er gaat dan van alles door me heen; wat heb ik ook alweer precies gezegd? Hoe heb ik het gezegd? Wat heeft de ander gezegd? Wie was er nog meer bij? Etc.etc.

Uiteindelijk draait het gepieker en geanalyseer meestal uit op een rampscenario waarvoor ik tussendoor ook al meerdere oplossingen heb bedacht. Best knap eigenlijk; oplossingen bedenken voor problemen die er niet zijn en er zeer waarschijnlijk niet gaan komen. Maar vooral heel vermoeiend.

Anyway, eerlijk gezegd, toen me dit pas overkwam dacht ik.. ik heb hier helemaal geen zin in. Niemand heeft er uiteraard zin in, maar ik kan wil gewoon nu niet mijn energie blijven besteden aan me zorgen maken. Nope. Done. Dat heb ik zoveel gedaan en dat wil ik nu gewoon niet meer.

En aangezien ik steeds meer accepteer dat fouten maken mag, wil ik het nu anders. Nee, ik doe het nu anders, want ik maak steeds vaker een plan. Een plan maken helpt me in veel (stress)situaties; want dan kun je bedenken wat je wel kan doen in plaats van al die andere scenario’s van ‘wat je zou kunnen’. Het geeft houvast en dat is fijn. Het geeft me (nog meer) het gevoel dat ik altijd een keuze heb, ik kan altijd iets doen. Want dat gevoel van onmacht of afwachten.. nee.

Ik heb te vaak dingen laten gaan en gehoopt dat er geen gedoe van zou komen. En eerlijk gezegd, die stress kan ik gewoon nu zoveel minder goed hebben dat het maken van een plan niet een optie, maar eigenlijk gewoon een noodzaak is. Overmatig stress ervaren en me schuldig en onzeker voelen wil ik niet meer, dus dan moet ik er ook iets aan doen. Een plan is dan een mooie stap. Het zorgt ervoor dat ik het makkelijker los kan laten en er meer rust over heb.

Vaak is dat heel simpel; ik kom erop terug bij de betreffende persoon. Ik heb weleens ingewikkelde dingen bedacht, maar dan was ik zelf de draad kwijt. En dat is het allermooiste van eerlijk zijn; zeg het gewoon en vaak is dat genoeg. Hoe je het dan zegt is aan jou, maar meestal is hoe simpeler hoe beter.

Dat bleek overigens ook na het laatste piekermoment want het was opgelost in iets minder dan 2 minuten. Dat was spannend maar het voelde goed. En daarna voelde ik me veel beter. Vrij. Een veel beter gevoel dan bijvoorbeeld het gevoel bij afwachten of er wel of niet iets gaat gebeuren naar aanleiding van iets wat er gezegd is. Of het bedenken of die ander het ook zo erg vond. Gooi het gewoon open in een gesprek en neem verantwoordelijkheid. Soms zal iemand anders verbaasd zijn en het helemaal niet zo zwaar hebben opgevat. Soms ook wel natuurlijk en dat is vervelend maar niet het einde van de wereld; iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen emotie. Ja, dus jij ook.

En ben vooral ook een beetje aardig tegen jezelf; vrijwel altijd heb je niet bewust iets gemeens of rots gezegd. Als je jezelf druk maakt heb je daar uiteindelijk vaak het meest jezelf mee. Wanneer het mij lukt om het vervelende gevoel een beetje los te laten – bijvoorbeeld door een plan te maken – zie ik dat als winst. En door dit vaker te oefenen hoop ik er steeds beter in te worden; accepteren, plan maken, loslaten.

Dit is echt een mooie oefening voor de komende tijd, want jeeminee, het is echt wennen aan alles wat er gebeurd. Ik zou er heel graag alleen positief over zijn, maar het valt me soms best tegen. Zoals ik schreef is de wereld niet veranderd, maar ik wel. Dat levert niet alleen maar leuke reacties op, maar ook weerstand. Dat maakt me soms een beetje verdrietig. Toch voel ik me vooral ook (veel) sterker, want ik voel me steeds vaker en meer weer mezelf. En dat is heel erg fijn

Maar.. in het kader van eerlijkheid zal ik dan ook een van mijn laatste ‘ohwatzegiknuweer’-moment delen 🙂

Eindhoven, Woensel-Zuid, zondagochtend 8.30.

Babette:
(heeft hardgelopen, is blij/trots/opgelucht dat het er weer op zit en dat ze niet heeft gehuild/gevloekt/geklaagd. Spot tijdens het uitlopen een poes.)
He!!! Poes!!! Poesie.. Poesje.. Kom eens hier..
Mooie Poes.. mag ik je even aaien? Kom maar bij mij…
(etc.etc.)

Poes: Nope.

Babette: Oke, mooierd, dan ga ik.. dag schatje, tot snel weer! Ga maar lekker verder slapen. Dag meisje! Dag knapperd! Dag lieverd! 

(Babette staat weer op en ziet dan een oudere mevrouw een paar meter verderop, inclusief rollator die haar verbaasd aankijkt. Een ongemakkelijk moment volgt… Babette zwaait dan maar en loopt gauw door, voor de mevrouw een foto kan maken/politie kan bellen/andere poezen in de buurt kan waarschuwen.) 

Hihi.

Have a Happy Day

 

7 reacties

 1. Bep schut schreef:

  Schitterend dat laatste. Maar mooie blog.
  😘😘😘

 2. Iris Langedijk schreef:

  ❤️❤️ Mooi geschreven lieverd! En het hoort erbij dat de omgeving anders gaat reageren. Het gaat om de belangrijkste mensen voor jou, die zullen positief reageren! 😘 Trots op je! xx

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je lieve Iris ❤️

 3. Nanny schreef:

  Weer een mooi verhaal, vooral dat laatste, heb er erg om moeten lachen. Gr.

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je Nanny!

 4. Saskia schreef:

  Dat plan maken….. klinkt eenvoudig, maar je moet het wel doen! (Lees ‘ik’ ipv je😜)
  Thanks weer voor mooie inzichten! Liefs sas
  PS Hoop je binnenkort weer een keer ‘in the real’ tegen te komen!

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je wel! Ja, hoop ik ook 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*