Gelukkig worden, zijn, blijven

Have a Happy Day

Zwiepertje

11 oktober 2018

Ik vind het lastig om goed te dealen met fouten. Ik weet nog dat ik vroeger altijd de bladzijde uit een kleurboek of puzzelboek scheurde als het niet (meteen) naar mijn zin was. Weg ermee, niet gezien, dus niet gemaakt. Overigens doe ik dat nog steeds als ik een sudoku maak en het lukt niet meteen. Maar zo werkt het natuurlijk niet in het leven. Je kunt niet denken, oké deze dag is afschuwelijk, nu beginnen we even opnieuw.

Als ik iets onhandigs gezegd heb of gedaan kan ik daar echt van wakker liggen. Soms is diegene het allang vergeten en heb ik al 79 scenario’s bedacht hoe ik het goed kan maken of de situatie kan oplossen.

Het is natuurlijk zo; van je fouten kun je leren. Ik ben daar helemaal voor, een fout kan je een stap verder helpen. Maar.. leer je er altijd de goede dingen?

Ik maakte tijdens mijn optreden bij de AMA’s (Amateur Musical Awards) afgelopen november een fout, op het prachtige podium van Carré. Mijn stem sloeg over. Ik noemde dat later in mijn speech een ‘zwiepertje’. Ik won de award, wat fantastisch was uiteraard, maar ik leerde ook de volgende dingen;

 • Dat je je blijkbaar zo erg kan schamen dat je er niet van kan slapen
 • Dat ik die award helemaal niet verdiend had met zo’n optreden
 • Dat ik mijn fout tijdens het optreden veel belangrijker vond dan alle moeite, plezier en liefde die ik in Into the Woods had gestopt. Die fout was het enige dat nog telde en de award was bijzaak.
 • Dat ik het gevoel had dat ik iedereen teleurgesteld had. Iedereen. Zelfs mensen die ik tegenkwam op straat en die me nog nooit gezien hadden.
 • Dat ik niet meer wilde zingen want dat kon ik toch niet. Niet als het er echt op aankwam.

Het is heel makkelijk, verleidelijk zelfs, om alleen maar te denken wat je niet goed hebt gedaan. Dat deed ik de eerste periode na de AMA’s. Ik had die fout zo belangrijk gemaakt dat het mijn beslissingen en volgende keuzes ging beheersen. Ik vind zingen leuk, ik vind On Stage leuk, maar dat maakte allemaal niets meer uit door die fout. Ik wilde ook geen programma’s meer kijken over zingen, geen talenten shows meer zien etc.etc. Ik was mijn vertrouwen helemaal kwijt, in mijn stem, in mijn talent en in mezelf.

Ik heb uiteraard in mijn leven nog miljoenen andere fouten gemaakt overigens…die ik niet allemaal ga  opnoemen, ik wil niet dat iemand een vrije dag op moet nemen om deze blog te lezen. Fouten die veel erger zijn, fouten die veel kleiner zijn, fouten die ik me heel goed herinner en andere mensen waarschijnlijk niet en andersom. Ik ben heel aardig geweest tegen mensen die dat absoluut niet verdienden. En erger nog, ik ben onaardig geweest tegen mensen die dat absoluut niet verdienden.

Het geluk was qua zingen was dat ik in dezelfde week een concert had met On Stage en dus wel weer ‘moest’. Of, beter mocht. En ik weet nog dat ik tijdens de generale repetitie aan het zingen was en daar stond op het podium en dacht.. oké, ik hou hiervan. Ik baal nog steeds, ik schaam me nog steeds,  maar ik hou wel van zingen. Zingen is wel leuk. Ik kan dit. Ik wil dit. Het rotte, zware, verlammende gevoel was niet weg over die fout, maar het plezier in zingen was er nog steeds.

Een hele tijd na de AMA’s, midden in de Rise en Shine periode, besloot ik iets te proberen. Ik weet nog precies het moment (thuis tijdens de afwas) dat ik dacht, wat nou als ik een tijdje aardiger voor mezelf ben in plaats van mezelf steeds te straffen. Daar was ik al meer bezig, dus waarom zou ik dat niet doen over deze situatie? Ik hoef me niet te verstoppen omdat ik me schaam. Ik hou even op met negatief doen tegen mezelf en over mezelf.

De. Hele. Tijd.

En dat was echt zo fijn… Het gaf me letterlijk meer ruimte, de ergste druk was eraf. Dat vond ik best verbazend eigenlijk, want het enige wat ik deed was denken; ik ben trots op mezelf. Ik vind het jammer hoe het gegaan is, maar ik ben ook blij.

Ik bedacht verder ook dingen die ik kon doen als ik de volgende keer weer zo gespannen was en moest zingen. Ik dacht na over wat ik nodig had om meer ontspannen te kunnen zijn. Ik bedacht me dat ik wilde geloven dat ik nog een andere kans zou krijgen, op welke manier dan ook. Dat dit moment geen sluitend bewijs was voor ‘zie je wel, ik kan het toch niet’. En de award staat in de woonkamer.

Het was een verademing, letterlijk; ik kreeg wat meer lucht.

En hoe lang had ik eigenlijk al met die spanning in mijn lijf gelopen?

Luister, het is echt niet zo dat ik zeg dat we alles maar goed moeten vinden, zowel van jezelf als van anderen, ehm no. Maar aardig zijn voor jezelf is iets waar je helemaal geen toestemming voor nodig hebt, dat mag gewoon. Het kan gewoon.

‘Je hebt jezelf nodig, de enige relatie die je heel je leven hebt is die met jezelf. Het helpt als je die relatie ook goed houdt.’

Vind ik het nu makkelijk om mee te dealen?

Soms. Soms niet.  Het voelt over het algemeen wat makkelijker, dat wel. Ik wil nooit meer zoveel van mijn energie verspillen aan boos of teleurgesteld zijn. Ik probeer er niet meer zoveel gewicht aan te hangen en te focussen op wat er de volgende keer beter kan. Ik wil bijvoorbeeld nog steeds liever geen fouten maken, maar dat gebeurt toch. In deze blog staan er waarschijnlijk minstens 17.

Maar goed, liever voor jezelf zijn is een aanrader. Begin met een dag of een week en kijk hoe dat gaat.

Probeer het. Of beter, doe het gewoon.

Ik weet niet precies wat dat voor jou zou zijn, maar het zit hem voor mij in kleine dingen zoals;

 • Gewoon iets aardigs tegen jezelf zeggen. Hardop. En meen het.
 • Een lekker kopje koffie drinken op je gemak
 • Even niets doen als je daar zin in hebt of het even nodig hebt
 • Toch die lekkere, maar duurdere thee kopen die niet in de bonus is.

Het is fijn om los te laten. Om vertrouwen te hebben en houden in jezelf. Ook als je een fout maakt.

Het geeft meer rust. En vertrouwen in de toekomst.

Bijvoorbeeld voor mij dat ik bij een optreden bij een volgende AMA’s geen zwiepertje heb 😉

Dream big, mensen.

Have a Happy day 

11 reacties

 1. Bep schut schreef:

  fouten maakt iedereen. Daar leer je van. Je bent goed bezig ik ga een voorbeeld nemen aan jou. XXX

 2. Else schreef:

  Mooi en kwetsbaar geschreven! Wat kan je trots zijn op jezelf! Lekker bezig! Ik lees graag meer van je!

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je wel lieve Else X!

 3. Wies schreef:

  Super leuk Babette! Heel stoer deze stap. Ik ga je zeker volgen. Ik hou namelijk van happy zijn 😻💪🏼

 4. Julia schreef:

  Zo herkenbaar !! Mooi geschreven:)
  X

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je wel! xx

 5. Olga Wijlaars schreef:

  Wat mooi geschreven Babette en wat een leuke site. Ik vind het fijn om te lezen dat je lief voor jezelf probeert te zijn. Dat probeer ik ook elke dag. Maar dat lukt mij helaas niet altijd. Daarin maak in vaak genoeg een zwiepertje. Blijf vooral zingen voor jezelf want je hebt een prachtige stem waar je trots op mag zijn. Ik blijf deze site in ieder geval volgen. X

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je wel Olga <3

 6. Lea schreef:

  Ik moet gewoon janken nu. (In a good way that is <3)

 7. Jill schreef:

  Nu pas gelezen en met kippenvel! Super gaaf geschreven én bijzonder openbarend ook wel.. Iemand waar ik zo tegenop kan kijken en van kan genieten wbt stemgeluid én stem en als mens. ik leer graag wat je kunt doen met zenuwen.. Wie weet verpest ik dan eens een keer geen auditie, dus let me know 😘.. Iedereen maakt fouten, het is wat je ermee doet zeggen ze toch.. X

  1. Have a Happy day schreef:

   Dank je wel lieve Jill <33

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*